Tužba zbog štete od prodaje Luke

Savet za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu za nezakonito preuzimanja akcija Luke Beograd i štetu državi od 21 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

16:20

Default images

Krivična prijava podneta je protiv 17 ljudi zbog sumnje da su u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra.

Kako navode u Savetu uz krivičnu prijavu tužilaštvu su predati i dokazi o nezakonitom postupanju iz kojih se vidi da su osumnjičeni, umesto da zaštite interese države, sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcije.

Iz Luke Beograd za sada još niko nije reagovao.

Preduzeće “Vorldfin“ iz Luksemburga koje se dovodi u vezu sa biznismenom Milanom Bekom kupilo je 2005. godine akcije Luke Beograd po ceni od 9 evra.
Akcije Luke vredele su višestuko više, kaže Verica Baraæ (FoNet, arhiva)
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, međutim, navodi da je postojala procena da je vrednost akcija 23 evra i da su ovom transakcijom oštećeni i država i mali akcionari.

“Bilo je, u trenutku prihvatanja ponude za preuzimanje akcija Luke Beograd, poznato da je izvršena nova procena i da je vrednost akcija višestruko veća. Samo za državu, koja je bila vlasnik nešto preko 40 odsto akcija, šteta na ovoj transakciji je više od 21 milion evra”, objašnjava ona.

Verica Barać navodi da su prijavom obuhvaćeni svi koji su učestvavali u transakciji preuzimanja akcija Luke - nadležne institucije i odgovorna lica u njima, kao i biznismeni.

Savet međutim u ovom trenutku neće iznostiti imena, kaže Baraćeva.

“Ne želimo da se vrši bilo kakv pritisak na tužilaštvo. Želimo da oni pre svega na miru to pogledaju i nadamo se da će oni vrlo brzo moći da se izjasne povodom te naše krivične prijave. Naravno, ako se oni u nekom razumnom roku ne izjasne, Savet će objaviti krivičnu prijavu i svu dokumentaciju koju smo dali”, najavljuje ona.

U prvim reakcijama, predstavnici države, a među njima i predsednik Republike Boris Tadić, pozvali su pravosudne organe da ispitaju sve sporne privatizacije.
Ispitati sve sporne privatizacije, poruèuje predsednik Tadiæ (FoNet)
“Da bismo uspostavili pravni poredak moramo stvari u svim slučajevima gde postoji sumnja dovesti u red koliko god je to moguće”, smatra Tadić.

“Svoj posao treba da rade pravosuđe, tužilaštva, ali ne treba praviti atmosferu hajke jer ta atmosfera ne dovodi ni do dobrih sudskih epiloga, već se i pravosudne institucije na taj način stavljaju u jednu vrlo tešku situaciju”, poručuje on.

Podsetimo, sa istim obraloženjem koje je dao Savet i mali akcionari Luke, njih nešto više od hiljadu, 2007. su podneli tužbu protiv rukovodstva ove kompanije.

Oni, kako objašnjava bivši generalni direktor Luke i jedan od malih akcionara Miloš Milovanović, traže da im se isplati razlika u ceni oko 8 miliona evra i navode da im je prava cena akcija namerno prećutana.

“Svi su znali osim malih akcionara. Očito je da se radi o jednoj sprezi vrlo organizovanoj između kupaca, rukovadstva Luke i odgovarajućih državnih organa”, ocenjuje Milovanović.

On kaže da odgovor iz tužilaštva na njihovu tužbu još nije stigao.

“Nije stigao nikakav odgovor, niti da se krivična prijava odbacuje, niti da se krivični postupak pokreće”, kaže Milovanović.

Inače, u “Insajderu” TV B92 je prošle godine objavljeno da je prodaja akcija bio prvi u nizu poteza države kako bi biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković postali korisnici najatraktivnijeg zemljišta u centru Beograda.

Firme koje danas upravljaju Lukom već nekoliko godina najavljuju da će na tom prostoru graditi stambeno-poslovni kompleks.

Luka je i danas u sporu sa gradom za oko 200 hektara ovog zemljišta jer i jedni i drugi tvrde da imaju pravo korišćenja.

Potencijalna šteta po grad i državu zbog serije štetnih odluka mogla bi biti i 2,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: