Novosti: Spreman pečat na SSP

Srbija konačno stiže na dnevni red Saveta ministara Evropske unije na predstojećem redovnom sastanku 14. i 15. juna, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 04.06.2010.

01:27

Default images

Među dvadesetsedmorkom Unije postignut je načelni konsenzus da se u agendu za ovaj sastanak uvrsti pitanje odleđivanja početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U prilog tome govori i činjenica, piše list, da se potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, zadužen za evropske integracije, već sprema da u to vreme bude u Luksemburgu.

Đelić će tom prilikom poneti i odgovore Srbije na upitnik Evropske komisije, iako pitanja još nisu stigla u Beograd.

Srbija, kako se navodi, prejudicirano nudi Evropskoj uniji informativne odgovore po uzoru na crnogorski i makedonski upitnik, pošto se procenjuje da, više-manje, među njima nema velikih razlika, u smislu reformi koje treba da se sprovedu.

"Novosti" saznaju da ti odgovori neće biti političke već tehničke prirode i sadržaće, na primer, informacije dokle se stiglo sa zakonodavstvom, šta je od zakona usvojeno, a šta primenjeno itd.

Ovaj dokument je još u pripremi, u završnoj fazi, a biće predat komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Deblokiranje SSP zavisi isključivo od sledećeg izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca. On će svoj redovni šestomesečni izveštaj usmeno da predstavi SB UN 18. juna, četiri dana pre zasedanja Saveta ministara u Luksemburgu.

Luskemburški sastanak ministara biće poslednji pod predsedavanjem Španije, koja će ovu ulogu, od 1. jula, po kružnom principu, prepustiti Belgiji.

Što se tiče zahteva Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, na to će se, po svoj prilici, još pričekati.

To bi bio ustupak onim zemljama koje se protive brzom napretku Srbije u evropskim integracijama, pre potpunog zaokruženja saradnje s Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: