EU "napada" prihode trgovaca drogom

Evropska unija je odlučila da trgovce drogom udari po džepu i da preseče puteve za šverc kokaina i heroina, objavila je predsedavajuća EU, Španija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.06.2010.

22:13

Default images

Nakon sastankaministara unutrašnjih poslova EU poručeno je da treba ukinuti dobit od kriminala.

Plenidba novca koji potiče od kriminala je jedna od tri aktivnosti koje predviđa evropski sporazum za suzbijanje međunarodnog šverca droge. Taj tekst je sastavio Ortefe, a njegove kolege su ga prihvatile.

Francuski ministar Bris Ortefe je, kao primer, naveo da je pre dva meseca u predgrađu Pariza policija zaplenila heroin, kokain i marihuanu, oružje i 990.000 evra što je ocenio kao impresivnu svotu. Nađena je i mašina za brojanje novca.

Dok se ministar Ortefe zalaže da se delom zaplenjenog novca finansira zajednička akcija EU protiv trgovaca drogom, njegov španski kolega je ukazao da postoje pravne prepreke za to.

U sporazumu su dve vrste droge navedene kao prioritet: kokain i heroin. Procenjuje se da se više od 13 miliona stanovnika EU drogira kokainom.

Kokain se švercuje iz Latinske Amerike, preko Afrike, ulazeći na evropsko crno tržište kroz Španiju, Italiju, Portugaliju i Francusku, ili kroz Veliku Britaniju i Holandiju.

Po proceni francuskih vlasti, evropsko tržište godišnje potroši 17 odsto latinoameričke proizvedodnje kokaina, odnosno 150 tona vrednosti devet milijardi evra.

Heroin stiže iz Azije, uglavnom iz Avganistana, a u EU ulazi kroz zemlje Balkana, posebno kroz Tursku, kao i kroz Rusiju.

Ideja u danas potpisanom sporazumu je udruživanje snaga formiranjem dve grupe zemalja koje bi ujedinile sredstva za prekidanje dva puta droge, svaka preko svoje teritorije.

Tako bi zemlje na zapadu EU suzbijale šverc kokaina, a one na istoku šverc heroina. Predviđa se i prekidanje trgovine hemikalijama koje se koriste za proizvodnju droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: