Optužbe Davinića i Dinkića

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić ponovo negirao da je odgovoran za izgubljeni spor Srbije od 37 miliona evra jer nije potpisao pravno obavezujući ugovor.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.06.2010.

14:18

Default images

Davinić je rekao da je potpisao nacrt ugovora koji je trebalo da služi kao osnova za dalje pregovore, a ne ugovor koji je pravno obavezujući.

On je ponovo optužio tadašnjeg ministra finansija u Vladi Mlađana Dinkića da je odgovoran za izgubljeni spor, kao i da je protiv Dinkića, profesora Stevana Lilića i ministarke Verice Kalanović podneo krivične prijave.

Davinić je rekao da njih troje smatra odgovornim za "aferu satelit" ističući da su dokazi koje je podneo tužilaštvu takve prirode "da se njihova uloga mora u potpunosti ispitati i utvrditi stepen odgovornosti".

On je naveo i da mu nije dostavljena optužnica koja je podignuta protiv njega i da ne zna šta mu se zvanično stavlja na teret, kao i da "ono što pišu mediji ne mora uvek da bude tačno i potpuno".

Davinić je rekao da očekuje dugotrajan sudski proces dodajući da optužnicu uzima veoma ozbiljno i da zato ne namerava da daje bilo kakve izjave pre glavnog pretresa.

U krivičnoj prijavi Dinkić, Lilić i Kalanovićeva se optužuju da su na razne načine prekoračili granice službenog ovlašćenja čime su, po Davinićevom mišljenju, direktno odgovorni za izgubljeni spor Srbije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 31. maja optužnicu protiv Davinića kojom ga tereti za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa zakupom satelita od izraelske kompranije "Imidžset".

Davinić se tereti da je 2005. u Parizu, kao ministar odbrane državne zajednice SCG iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita ukupne vrednosti od oko 45 miliona evra, nanevši štetu Srbiji u tom iznosu.

On je, kako piše u optužnici, protivno uredbi Ministarstva odbrane, kao i bez saglasnosti Uprave za budžet i finansije i Pravne uprave Ministarstva odrane i Direkcije za imovinsko-pravne poslove, zaključio ugovor sa izraelskom firmom "Imidžset".

Dinkić: Davinić nema ni morala ni savesti

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da nije tačna tvrdnja bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića da je sa Izraelcima potpisao pravno neobavezujući ugovor o zakupu satelita.

Dinkić je rekao da je Ministarstvo odbrane u januaru 2006. zaključilo da je Davinić sa izraelskom firmom "Imidžset" godinu dana ranije potpisao "punovažni ugovor", kao i da će Srbija izgubiti spor pred Arbitražnim sudom u Londonu ako se ne dogovori sa Izraelcima.

On je naveo da su i Vlada Srbije i Savet ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora izneli mišljenje da će Srbija izgubiti spor sa Izraelcima u Londonu u vezi sa ugovorom o zakupu satelita.

Dinkić je kazao i da je za zakup satelita od izraelske kompanije saznao iz medija, kao i da se u rešenje tog spora uključio u martu 2006. pošto su to od njega tražili predsednik Srbije Boris Tadić i izraelska ambasada u Srbiji.

"Davinić nema morala ni savesti. On je van očiju javnosti mesecima pregovarao, a u hotelskoj sobi je potpisao milionski ugovor za nešto što našoj vojsci nije trebalo", rekao je Dinkić na pitanje novinara o optužbama Davinića da je odgovoran za to što je Srbija izgubila arbitražni spor u Londonu.

Dinkić je najavio da će protiv Davinića podneti tužbu za klevetu.

Lilić: Davinić pokušava da skrene pažnju sa sebe

Stevan Lilić je u saopštenju poslatom medijima rekao da "krivična prijava Prvoslava Davinića protiv njega je zapravo optužba za delikt mišljenja kojom pokušava da skrene pažnju sa opšte poznatu činjenicu da je on potpisao ugovor kojim je naneta šteta zemlji.

"To je nemoralno i nekolegijalno. Moj iskaz u svojstvu eksperta dat je profesionalno i u potpunom skladu sa važećim domaćim i međunarodnim propisima", naveo je Lilić.

"Prijava je neosnovana jer davanje stručnog mišljenja u svojstvu veštaka na poziv međunarodne arbitraže ne predstavlja krivično delo davanja lažnog iskaza. Osim toga, prijava je neodrživa jer učešće u svojstvu eksperta u međunarodnom arbitražnom postupku ne predstavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja", naveo je Lilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: