"Srbija se dobro priprema za EU"

Slovački predsednik Ivan Gašparovič primio je u Bratislavi ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i pohvalio Srbiju da se dobro priprema za članstvo u EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.06.2010.

14:06

Default images

"Slovačka će i dalje pomagati Srbiji u ambicijama evrointegracije, jer smo uvereni da vam je mesto u Evropskoj uniji“, kaže Gašparovič.

"Bezbednost, solidarnost i saradnja sa susedima su garancija da je Srbija dobro pripremljena za buduće članstvo", kazao je Gašparovič Jeremiću.

"Ulazak u EU je naš spoljnopolitički prioritet", rekao je Jeremić, ali kada je u pitanju NATO srpski ministar istakao je da Srbija želi da ostane neutralna i nema nameru da zatraži članstvo.

Jeremić je izrazio uverenje da neutralnost Srbije neće ugroziti stabilnost zapadnog Balkana, isto kao što neutralnost Švedske ne ugrožava Skandinaviju.

Jeremić je slovačkom predsedniku zahvalio za snažnu podršku zvanične Bratislave u procesu evropske integracije Srbije, a takođe i za odlučan slovački stav da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Problemi Kosova trebalo bi da se rešavaju dijalogom, a ne jednostrano", naglasio je Jeremić.

Tokom susreta bilo je reči i o privrednoj saradnji u kojoj ima još mnogo prostora za poboljšanje, a i po ranijim ocenama i slovačkih i srpskih zvaničnika ne dostiže intenzitet prijateljskih političkih odnosa.

"Slovačka je zainteresovana za zajednička ulaganja preko kojih bi mogli da sarađujemo intenzivnije", rekao je slovački predsednik.

Jeremić danas boravi u poseti Bratislavi, a posle sastanka sa slovačkim predsednikom počeo je glavne razgovore sa svojim slovačkim kolegom, ministrom inostranih poslova Miroslavom Lajčakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: