"Antikorupcija u interesu Kosova"

Šef Euleksa Iv de Kermabon odbacio zamerke SAD da istrage pokrenute protiv članova vlade u Prištini zbog optužbi za korupciju destabilizuju Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

13:56

Default images

On je u Briselu rekao da "niko na Kosovu ne može biti iznad zakona".

Kermabon je na taj način, u raspravi u Pododboru za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta, odgovorio na pitanje izvestioca EP za Kosovo Ulrike Lunaček kako gleda na ocene Vašingtona i drugih zapadnih prestonica da će nastavak istraga Euleksa uzdrmati stabilnost na Kosovu.

Šef Euleksa je novinarima takođe rekao da ne želi da komentariše izjave predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija da su istrage protiv kosovskog ministra transporta Fatmira Ljimaja i još nekih članova vlade "sprovedene na necivilizovan način".

Kermabon je uzvratio da "ono što zna" jeste da je Tači u susretu s njim uvek davao podršku delovanju Euleksa "i da traži da se učini još više i da on bude uključen lično, kao i kosovsko pravosuđe u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"To je partnerski odnos", podvukao je šef Euleksa, "i ja sam rešen da to nastavim".

Na pitanje koliko dugo će Ljimaj, protiv koga je pokrenuta istraga, ostati na položaju ministra transporta, Kermabon je odgovorio "da je to stvar pravosuđa koje je nezavisno".

Zamoljen da kaže kako je on primio pritiske SAD i još nekih zapadnih vlada u vezi sa istragama protiv ministara u Prištini, čelnik misije EU je naglasio da "niko nije iznad zakona, a da je Euleks tamo da obavlja svoj posao".

"Euleks je na Kosovu da omogući delovanje pravde bez ikakvog uplitanja i ja se na te pritiske ne obazirem", rekao je on.

Kermabon je želeo da naglasi da uopšte ne misli da istrage Euleksa protiv članova vlade u Prištini uzdrmavaju stabilnost na Kosovu.

I stavio je do znanja da smatra da postoji partnerski odnos s vlastima u Prištini i da su te vlasti "zrele i odgovorne, tako da imam poverenja u njih i mislim da to ne može dovesti do bilo kakve destabilizacije zato što deluje pravosuđe".

"Naprotiv, pravda će doneti stabilnost", zaključio je šef Euleksa, koji je u izlaganju i raspravi u Pododboru za bezbednost i odbranu EP podvukao da očekivanja građana Kosova govore da će delovanje Euleksa u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala doprineti stabilnosti.

"Euleks dobro sarađuje sa Srbijom"

Euleks je uspostavio dobru stalnu saradnju sa Beogradom u sektoru policije, a tužioci Euleksa su često u vezi sa srpskim vlastima i tesno s njima sarađuju, izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Briselu čelnik misije EU Iv de Kermabon.

De Kermabon je dodao da bi korisno bilo i da se potpišu protokoli o saradnji Euleksa i srpske vlade u sektoru carina i pravosuđa.

To je "krajnje važno i neophodno", saradnja je dobra, naveo je on, rekavši da je to "tehnička saradnja od obostranog interesa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

De Kermabon je, u razgovoru s poslanicima Pododbora za bezbednost i odbranu EP, istakao da se saradnja Euleksa dobro odvija i u slučajevima poseta značajnih predstavnika vlasti Srbije Kosovu, a kao primer je naveo i ustoličenje novog srpskog patrijarha Irineja u Patrijaršiji SPC u Peći.

Čelnik misije EU je primetio da nije prihvatljivo stanje u vezi sa sudom u Mitrovici, budući da tamo još nisu postavljeni sudije iz redova lokalnih Srba i Albanaca.

On je ukazao na to da su srpske vlasti odobrile da dvojica srpskih sudija budu postavljeni u sudu u Mitrovici, ali je to odbio kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Sejdiu je predložio nova imena "i verujem da nismo daleko od dogovora da dvojica srpskih i dvojica albanskih sudija budu ponovo postavljeni u sudu u Mitrovici, i da to bude obostrano prihvaćeno".

De Kermabon je naglasio da je saradnja Euleksa i Kfora najbolja moguća, ali je podvukao da je potpuna koordinacija međunarodnih predstavnika na Kosovu nužna "da se ne ponovi ono što se dogodilo u martu 2004. godine zbog pomanjkanja koordinacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: