Remont termobloka u Kostolcu

Privredno društvo TE i kopovi "Kostolac" i konzorcijum firmi predvođenih "Energoprojekt-Entelom" potpisali su ugovor o remontu termobloka "B2" u Kostolcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

13:32

Default images

Ovaj ugovor je vredan 53 miliona evra.

Direktor privrednog društva "TE-KO Kostolac" Dragan Jovanović je najavio da će remont i modernizacija postrojenja koja je počela danas trajati oko šest meseci, a očekuje se da će taj blok u decembru ove godine biti ponovo vraćen na mrežu.

"Mi krećemo sa revitalizacijom jednog 350-megavatnog bloka na kome ukupni radovi definisani ovim ugovorom treba da stvore uslove da taj blok radi većom snagom, odnosno u korišćenju snage dobijemo nekih novih 20-30 megavati uz povećanje njegove raspoloživosti i pouzdanosti", rekao je Jovanović.

Značaj projekta je i u tome što je ovoga puta pripao domaćem konzorcijumu na čijem čelu se nalazi kompanija "Energoprojekt-Entel".

"Osim značaja za termoelektranu projekat je važan i za srpsku mašinogradnju. On je značajan jer obezbeđuje upošljavanje preko 1000 ljudi i to je u ovoj teškoj godini veoma važno", kazao je Mladen Simović, direktor "Energoprojekta".

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da revitalizacija ovog bloka predstavlja sastavni deo paket aranžmana za revitalizaciju celokupne termoelektrane Kostolac, koja će biti realizovana u saradnji sa kineskim partnerima.

On je rekao da će u toku ovog meseca i to prlikom posete premijera Srbije Mirka Cvetkovića Kini biti potpisan ugovor sa kinsekim partnerima za realizaciju paket projekta u Kostolcu i dodao da će definitivna odluka o kreditnom aranžmanu biti doneta u naredna tri meseca.

Škundrić je podsetio da je vrednost tog paket aranžmana za Kostolac 1,25 milijardi evra i da treba da bude realizovan u narednih pet godina.

Jovanović je najavio da će remont i modernizacija postrojenja trajati oko šest meseci, a očekuje se da će taj blok u decembru ove godine biti ponovo vraćen na mrežu.

On je dodao da će posle revitalizacije tog bloka biti povećan kapacitet bloka "B2" za oko 10 odsto.

Simović je istakao da je potpisivanje ovog ugovora značajno za srpsku elektro-mašino gradnju, koja je na taj način dobila šansu da učestvuje u realizaciji jednog tako važnog projekta.

On je dodao da će na taj način prilikom realizacije tog projekta biti zaposleno oko 1.000 ljudi.

Beogradski "Energoprojekt", predvodi konzorcijum domaćih kompanija koje će biti angažovane na tom velikom i važnom poslu, saopštio je EPS.

Vrednost poslova, koji je potisian sa srpskim konzorcijumom iznosi oko 50 miliona evra, a ukupna vrednost investicije je oko 70 miliona evra tako da će ostatak poslova uraditi poljska kompanija "Alstom", dok je uvođenje automatike upravljanja blokom povereno Institutu "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: