"Potraga za ubicama Vujasinovićeve"

Policija, po nalogu tužilaštva, radi na ispitivanju novih detalja u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović, kaže ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

13:27

Default images

Dačić kaže da je "i policiji interes da rasvetli to i sva druga nerazjašnjena ubistva", i da ispituje navode iz dnevnika Ratka Mladića o ubistvu Vujasinovićeve.

Ministar policije je naveo da se to odnosi i na ubistva koja su se deslila pre 2000. godine, dodajući da će svi novi detalji biti istraženi.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da se utvrđuju navodi o ubistvu novinarke Vujasinović i da će i u dogovoru sa tužiocem dalje reagovati, a da je taj predmet do sada bio zatvoren, jer je, podsetio je, zvanično veštačenje ukazalo da se radi o samoubistvu.

"Međutim, policija će sigurno na zahtev tužilaštva pokrenuti potragu za NN izvršiocima", naveo je Veljović.

I ministarka pravde Snežana Malović izjavila je ranije da se zalaže za ispitivanje svih indikativnih informacija koje bi dovele do toga da se "najzad utvrdi istina" o smrti novinarke Vujasinović.

"Kao ministar pravde i građanin zalažem se da se u tom predmetu najzad utvrdi istina i da dođemo do daljeg postupka i procesuiranja počinilaca tog krivičnog dela", rekla je Malovićeva.

Vujasinovićeva, novinarka nedeljnika "Duga", pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine, a istraga u vezi sa njenom smrću je još u fazi pretkrivičnog postupka.

U to vreme, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.

Istraga je obnovljena 1998. godine, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje "pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna".

U poslednjem veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, na zahtev tužioca, obavio veštak balističar Vladimir Kostić, ocenjeno je da je Vujasinovićeva "najverovatnije ubijena".

U aprilu ove godine portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je predmet ubistva novinarke Vujasinović jedan od najvažnijih predmeta i da će imati najveći mogući prioritet u radu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Iako je prošlo dosta vremena, tužilaštvo će aktivno sarađivati sa policijom i raditi na rasvetljavanju ovog slučaja sve dok počinioci ne budu identifikovani i privedeni pravdi", izjavio je tada Zorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: