Dulić o farmaceutskom otpadu

U Srbiji ne postoji postrojenje za adekvatan tretman farmaceutskog otpada i treba da se obezbedi njegovo otvaranje kaže ministar životne sredine Oliver Dulić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.06.2010.

13:15

Default images

Dulić je najavio da se očekuje usvajanje pravilnika o upravljanju tom vrstom otpada, na kome su radili Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo zdravlja.

Pravilnik je usaglašen sa Zakonom o upravljanju otpadom, naveo je on i dodao da je u poslednje dve, tri godine u mnogim zdravstvenim ustanovama rešeno pitanje upravljanja mesicinskim otpadom.

"Upravljanje medicinskim otpadom u svetu predstavlja veliki problem", kazao je Dulić i dodao da se tako veliki broj ljudi godišnje zarazi nekim oblikom hepatitisa, a neretko i virusom HIV-a.

Kada je reč o farmaceutskom otpadu, Dulić je ukazao da problem predstavlja to što građani u svojim kućama čuvaju lekove kojima je istekao rok, a koji kasnije vrlo često završavaju u vodotokovima i kanalizaciji, što je takođe opasno po zdravlje ljudi.

Dulić naveo da bi jedno od rešenja moglo biti da se cenom zdravstvene usluge obuhvati i zbrinjavanje medicinskog otpada, kao što je u ekološke takse uključena cena reciklaže. To međutim, dodao je, ne znači da bi medicinske usluge trebalo da poskupe.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević naveo je da je od 2007. do 2009. godine intenzivno rešavano pitanje infektivnog otpada, a da je zahvaljujući sredstvima predpristupnih IPA fondova šest miliona evra uloženo za zbrnjavanje te vrste otpada u 72 zdravstvene ustanove u Srbiji.

"Promenjen je način zbrinjavanja zaraznog otpada i on se tretiranjem pretvara u komunalni, pa se tako i zbrinjava", objasnio je Milosavljević i dodao da će u narednom periodu još 23 zdravstvene ustanove biti uključene u taj program.

Uglavnom se, precizirao je, radi o zavodima za javno zdravlje i veterinarskim ustanovama.

"Idealna bolnica je ona koja je bezbedna i čista", ocenio je Milosavljević na konferenciji, koju su organizovali Biznis Info Grupa i nedeljnik "Vreme", gde je i najavio da će se u subotu 5. juna zdravstvene ustanove u Srbiji priključiti velikoj akciji čišćenja svojih dvorišta i zgrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: