Srušio se avion VS, pilot preživeo

Avion "Orao" vazduhoplovstva VS srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasio katapultiranjem. Ministarstvo odbrane saopštilo da je uzrok tehnički kvar.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 03.06.2010.

12:52

Default images

Zdravstveno stanje pilota Slobodana Jocića je stabilno, nalazi se na ispitivanju na VMA, gde je konstatovano naprsnuće pršljena kičme.

Avion tipa "Orao" Vojske Srbije namerno je oboren u Knićko jezero zbog nemogućnosti da bezbedno sleti na aerodrom Lađevci kod Kraljeva. Major Slobodan Jocić bio je prinuđen da obori avion zbog nemogućnost da izvuče stajni trap.

Na konferenciji za novinare, komandant Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak rekao je da se nesreća dogodila nešto pre podneva, prilikom povratka odeljenja od četiri aviona "Orao" sa trenažnog leta, kada se na Jocićevom avionu nije izvukao levi potkrilni stajni trap (točak).

Živak je rekao da je pilot pokušao da trap izvuče putem hidrauličnog sistema, a zatim i mehanički, pa čak i da blago dodirne pistu ostalim točkovima kako bi pokušao da omogući izvlačenje točka, nakon čega se odlučio da zbog male količine goriva odleti do jezera i nad njim napusti avion, kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji.

Jocić je avion napustio sa visine od 500 do 700 metara, a avion je u jezero pao sa veoma malom količinom goriva.

"Sletanje sa takvom konfiguracijom je strogo zabranjeno jer bi zbog položaja stajnog trapa i visokih krila bi došlo do prevrtanja i sigurno bi došlo do katastrofe. U tom smislu je rukovodilac sletanja doneo odluku da piliot se uputi na prostor gde je najmanje naseljen i gde nema mogućnosti nanošenja štete trećim licima", rekao je Živak.

Dodao je da je Jocić bio iskusan pilot prve kategorije, probni pilot i instruktor letenja koji je u karijeri leteo oko 600 sati, od čega oko 400 sati na "Orlu". Ove godine je leteo ukupno 26 sati, a juče je na istom avionu obavio dva leta.

Živak je rekao da je na avionu "Orao", evidencijskog broja 25156 koji je proizveden 1987. godine, obavljen remont početkom marta, nakon čega se vratio u jedinicu i učestvovao u intenzivnoj letačkoj obuci.

"Pilot nije bio u stisci s vremenom. Imao je vreman da podesi, smanji brzinu, da položaj aviona podesi, da se lepo namesti u sedištu, da se pritegne. Katapultiranje je kratkotrajno. Ono traje oko 2,5 sekundi. Već posle sekunde pilot je van aviona, ispod padobrana. Može da dođe do povreda nagnječenja delova skeleta", kazao je on.

Po povratku u Kraljevo na avionu je obavljeno 37 letova u ukupnom trajanju od 24 sata.

General je najavio da će avion biti izvučen sa dna jezera, kako bi bila obavljena istraga i kako bi se utvrdilo da li postoji neki sistemski problem kod tog aviona. Do tada svi ostali avioni tipa "Orao" u VS biće prizemljeni, dok će obuka na ostalim tipovima aviona biti nastavljena.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću, kapetan bojnog broda Petar Bošković ponovio je da je Jocić helikopterom prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, da se nalazi u stabilnom stanju, da je svestan i da nije životno ugrožen.

Prema njegovim rečima, prilikom katapultiranja iz aviona pilot je zadobio određene povrede kičmenog stuba ali bez oštećenja kičmene moždine, zbog čega nema opasnosti po njegov život, iako će lekari VMA nastaviti ispitivanja.

Izveštač B92 sa lica mesta javio je da su na teren izašle i komisije za zaštitu životne sredine koje ispituju eventualno zagađenje.

Očevici: Avion je pre pada kružio nad vodom

Dan namenjen relaksaciji uz štapove za pecanje, ribolovcima na Gružanskom jezeru pretvorio se u dan pun uzbuđenja koji nikada neće zaboraviti.

Pecaroši i vikendaši svedoče da su sve vreme gledali kako se avion "Orao" približava obali jezera na kojoj su se nalazili.

Kako B92 nezvanično saznaje od žitelja okolnih sela, pilot je po katapultiranju uspeo da se javi pretpostavljenima mobilnim telefonom i pomogne im u lociranju. Nedugo zatim pojavile su se spasilačeke ekipe i vojni helikopteri.

Očevidac pada aviona Jugoslav Barjaktarović izjavio je da je pre rušenja avion kružio nad vodom.

Barjaktarević, koji je novinar Radio Kragujevca, rekao je da je stekao utisak da je pilot naveo avion ka vodi u koju je pao pod pravim uglom.

On je kazao i da prilikom pada aviona nije primetio dim niti vatru, kao i da nije bilo eksplozije. Avion je pao, kako je istakao, oko 12.20, i nakon kraćeg zadržavanja na površini vode, potonuo u jezero.

Direktor "Vodovoda Kragujevac" Obren Ćetković rekao je da smatra da nema bojazni za kvalitet vode za piće, ali da su uzeti uzorci iz jezera i da se traži način na koji će iz jezera biti pokupljen kerozin koji je istekao iz aviona.

Vojni avion se srušio u Gružansko jezero, iz koga se vodom snabdeva područje centralne Srbije na kome živi više stotina hiljada ljudi.

Avion je pao u jezero na području "Turskih bunara", a prema saznanjima direktora "Vodovoda" imao je oko 100-150 litara kerozina u rezervoarima.

Ta količina je, prema rečima Ćetkovića, zanemarljiva u odnosu na količni vode u akumulaciji, ali je vodovod ipak odmah uzeo uzorke za
kontrolu.

Četvrti udes od 2006. godine

Pad aviona "Orao" , nedaleko od Kraljeva, četvrti je udes letelica Vojske Srbije od 2006. godine.

Avion MIG-29 Vojske Srbije srušio se 7. jula 2009. godine u okolini aerodroma Batajnica kod Beograda.

Tada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović, od posledica povreda koje je zadobio prilikom iskakanja sa male visine, dok je vojnik 177. artiljerijsko-raketnog diviziona PVO Milan Ulemek stradao kada je MIG-29 pao na park tehničkih sredstava u kojem je obavljao požarnu dužnost u vreme nesreće.

Vojska Srbije izgubila je 2008. godine dva aviona i jednog pilota.

Prvo je 21. maja u okolini vojvođanskog sela Baranda major Tomas Janik iskočio iz aviona "orao" za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas prilikom pripreme za učešće na aeromitingu u avionu G-4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: