D&B: Srbija na putu oporavka

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstritprocenila je da je Srbija na putu sporog, ali stabilnog ekonomskog oporavka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.06.2010.

12:30

Default images

Srbija je u junskom izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Analitičari Dan i Bredstrita ocenjuju da je pozitivno to što srpske vlasti nameravaju da budu "fiskalno odgovorne" i ograniče penzije i plate u javnom sektoru od 2010. do 2012, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Srbiji predstoji dug put kako bi sustigla neke zemlje u regionu, ali očekuje se da će vlasti pratiti program reformi i da će on doneti profit kompanijama koje posluju u Srbiji.

Navodi se i da D&B očekuje da Vlada Srbije nastavi sa uređenjem zakona i regulative u oblasti poslovanja, s obzirom da je to i dalje kočnica razvoju poslovnog okruženja.

Hitno su, prema proceni te agencije za utvrđivanje rejtinga, potrebne reforme potrošnje u zdravstvu, obrazovanju i državnoj upravi, kao i reforme u poreskoj upravi koje bi dovele do povećanja prihoda.

D&B navodi da su vlasti, kada se početkom 2009. globalna kriza proširila na Srbiju, odgovorile obezbeđenjem eksternog finansiranja od strane MMF-a, Svetske banke i EU, kao i programom strukturnog prilagođavanja zasnovanom na ograničenoj potrošnji.

Program se pokazao kao uspešan u održavanju deficita na nešto više od četiri odsto BDP-a, čime je smanjena potreba za eksternim finansiranjem, navodi se u junskom izveštaju D&B.

Analitičari D&B podsećaju da je u 2009. godini srpski BDP smanjen za 2,9 odsto, iako je domaća potražnja smanjena za 7,5 odsto. Oni dodaju da su, međutim, mnoge od mera uglavnom privremene, kao što su zamrzavanje penzija i plata državnih službenika.

U međuvremenu Narodna banka je nastavila sa sprovođenjem razumne monetarne politike koja doprinosi obaranju inflacije, ocenjuje D&B, dodajući da je uticaj banke ipak ograničen zbog preovlađujućih deviznih kredita.

Analitičari agencije naveli su i da bi podsticanje deevroizacije ekonomije pomoglo da se poboljša efikasnost monetarne politike u budućnosti.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slede Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b) i Srbija (DB4d). Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6a).

Kriterijumi D&B u određivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik, pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa i rejting DB1 upućuje na najmanji a DB7 na najveći rizik.

Svaki nivo dalje je podeljen u četiri kvartala, od "a" do "d", gde "a" predstavlja najmanji a "d" najveći rizik u datom nivou.

Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: