"Podržati integracije Balkana"

Italijanski parlament zatražio je od ministra inostranih poslova Franka Fratinija da predloži akcioni plan, mapu puta evropskih integracija za zapadni Blakan.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

12:16

Default images

Parlament je zatražio i od kabineta premijera Belruskonija da razgovara sa drugim članicana EU o ubrzavanju procedure za odobravanje Srbiji statusa kandidata.

"EU treba da otvori vrata zapadnom Balkanu sa konkretnim ciljevima i vremenskim rokovima", izjavio je italijanski poslanik Pjero Fasino, jedan od autora rezolucije.

"Videli smo da liberalizacija viza veoma dobro funkcioniše, zašto onda ne bismo upotrebili isti model za približavanja Zapadnog Balkana članstvu u EU", dodao je on.

U rezoluciji italijanskog parlamenta ohrabruju se Srbija i Kosovo da nastave bilateralne pregovore o međusobnim problemima, a ceo Zapadni Balkan da pronađe rešenja o međusobnim problemima pregovorima i postizanjem konsenzusa.

Rezolucija poziva i vlasti na Kosovu da garantuju prava srskoj manjini i zaštite Srpsku paravoslavnu crkvu.

Italijanski parlament se založio i za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Makedonijom i odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU Crnoj Gori i Albaniji.

Italijanski parlamentarci podržali su i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pozivajući tamošnje političare da ubrzaju proces reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: