Grčka: Tadić otvorio poslovni forum

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da tržište Srbije nosi veliki razvojni potencijal i da je nemoguće zamisliti razvoj zapadnog Balkana bez Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.06.2010.

08:29

Default images

Tadić je istakao da Srbija danas nudi najbolje poslovne prilike na Balkanu.

"Srbija je geografsko, poslovno i intelektualno središte tog prostora i kao potpisnik CEFTA sporazuma i istog takvog sporazuma sa Rusijom, Belorusijom i Turskom, predstavlja šansu izvoza na tržište od 800 miliona stanovnika", kaže on.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju Grčka pruža Srbiji, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

"Više od 200 grčkih kompanija posluje u Srbiji i vaša zemlja je uložila 2,5 milijardi evra investicija u Srbiju. Samo putem ekonomskih integracija može politički da se stabilizuje Balkan", ocenio je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da je baš u Solunu, na samitu 2003. godine potvrđena jasna evropska perspektiva regiona i istakao da sedam godina kasnije Srbija ne odustaje od tog starteškog cilja.

"Evropska perspektiva je snažan pokretač u procesu demokratizacije i stabilizacije čitavog regiona. Usporavanjem tog procesa najveću cenu ne bi platili samo građani Zapadnog Balkana, već i građani EU", kazao je Tadić i dodao da bi to imalo nesagledive ekonomske i bezbednosne posledice po čitavu EU.

"Evropska unija neće biti kompletna dok u svoje granice ne uključi Zapadni Balkan", posebno je istakao Tadić.

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi, predsednik Srbije je naglasio da je potrebno udruženo ekonomsko reagovanje država na otklanjanju posledica krize.

"Kriza je najveća u poslednih 100 godina, jer su činjene sistematske greške i, usled ubrzanog rasta životnog standarda, nije bilo uzdržanosti u potrošnji. Danas iz tih grešaka izvlačimo pouke i u decenijama pred naam treba da pokažemo viši nivo discipline", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima i da Grčka i Srbija danas treba da budu solidarni partneri u teškim okolnostima.

"Ja sam danas zato ovde, jer je grčki premijer neposredno posle 5. oktobra, u teškim trenucima, bio sa srpskim narodom, a danas ja želim da pokažem solidarnost sa grčkim prijateljima. Srpski narod smatra grčki narod za svoje najbliže prijatelje", zaključio je predsednik Tadić.
(Tanjug)
Tadić je u Solunu razgovarao i s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Venizelosom i s kojim je položio venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku.

Polaganju venaca prisustvovao je i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, grčki arhiepiskop Varnavas, kao i nekoliko desetina studenata iz Srbije koji se školuju u Solunu a ceremonija je počela minutom ćutanja palim srpskim vojnicima, nakon čega je orkestar grčke vojske intonirao himne dve države.

U kosturnici ispod kapele sahranjeno je 5.680, a na groblju u 10 parcela 1.440 sprkih vojnika.

Na Zejtinliku su i dve zajedničke grobnice u kojima je sahranjeno 295 posmrtnih ostataka nepoznatih vojnika sa Solunskog fronta. U sklopu Srpskog vojničkog groblja nalazi se i partizansko groblje na kojem je sahranjeno 125 žrtava Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: