Novi pokušaji da se zaustavi nafta

Britiš petroleum je saopštio da su njegovi stručnjaci uspeli da oslobode industrijsku testeru koja se zaglavila na dubini od 1.500 metara u Meksičkom zalivu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

08:19

Default images

Ovo je bio još jedan pokušaj da se zaustavi isticanje nafte u more, koje traje već 44 dana.

Portparol naftne kompanije Majkl Pregler izjavio je da se dijamantska testera zaglavila pošto je uspela da preseče polovinu prečnika oštećene cevi bušotine iz koje ističe nafta.

Bilo je planirano da se posle presecanja cevi i uklanjanja oštećenog dela, preko otvora stavi "čep" kojim će veći deo nafte biti usmeren do brodova na površini.

Toj novoj operaciji, u kojoj se koriste podmornice-roboti, pribeglo se pošto je u subotu BP priznao da manevar, poznat kao "top kil", a u koji se polagalo mnogo nade, nije uspeo da zaustavi isticanje nafte u more.

Ta operacija se sastojala u zatrpavanju bušotine takozvanim "teškim blatom", preko koga bi kasnije bio stavljen beton, što nikada dosad nije ni pokušano na tolikoj dubini.

Pregler je rekao da BP radi na rešavanju još nekih logističkih problema, ali da nastavlja planiranu operaciju.

Admiral Obalske straže Ted Alen, koji je na čelu vladinog tima za rešavanje krize u Meksičkom zalivu, rekao je da problem nije u tome da li je moguće napraviti novi presek, već u tome koliko će on biti precizan, da bi se preko njega stavio "čep".

Isticanje nafte počelo je 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj platformi kompanije BP ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika. Od tada su milioni galona nafte nekontrolisano istekli u more, što je od te nesreće načinilo najveću ekološku katastrofu u američkoj istoriji.

Stručnjaci upozoravaju da najnoviji manevar, koji takođe nikad dosad nije isproban na dubini od 1,5 kilometara, može biti rizičniji od ostalih, jer presecanje cevi može da oslobodi veću količinu nafte.

U međuvremenu, naftna mrlja je već pogodila privredu država duž Meksičkog zaliva, pre svega ribarsku industriju i turizam. Sirova nafta je zagadila 125 milja obale Luizijane, kao i ostrva ispred obala Misisipija i Alabame, i po prvi put stigla do belih peščanih plaža Panhendl, na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: