Sretenu Jociću 15 godina zatvora

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam osuđen je na 15 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Gogsi Bombaš 1995. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

07:29

Default images

Prema obrazloženju sudije Maje Ilić, to je maksimalna kazna za to krivično delo koja je bila propisana u vreme njegovog izvršenja.

Suđenje za ubistvo Marjanovića vođeno je i krajem devedesetih godina, kada su kao izvršioci osuđeni Prodanović i Milosavljević, takođe na po 15 godina zatvora.

Jocić je osuđen zato što je u julu 1995. godine nagovorio bivšeg policajca Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da u kafiću u beogradskom naselju Zvezdara ubiju Gorana Marjanovića. Tom prilikom poginula je i Marjanovićeva devojka Marija Đođević, a više ljudi je ranjeno.

Kako je utvrđeno tokom suđenja, Jocić je Prodanoviću i Milosavljeviću za to ubistvo trebalo da plati 50.000 tadašnjih maraka, ali im nije dao novac nego automobil i dva pištolja. Jocić nije priznao odgovornost za ubistvo.

Sudija Maja Ilić objasnila je da za ovo ubistvo Jocića tereti više svedoka. Kako je rekla, ključno za osudu je bilo svedočenje Zorana Đorđevića, koji je putem video linka detaljno govorio o tome kako je odveo ubice do Marjanovića i na koji način je ubistvo izvršeno.

Zbog ovog svedočenja, Đorđević je u programu zaštite svedoka.

U publici ovoga puta nije bilo ni Jocićeve supruge ni većine prijatelja koji su do sada dolazili da mu pruže podršku. Jedini koji nije izostao je nekadašnji direktor i glavni urednik dnevnog lista "Politika" Hadži Dragan Antić.

Antić je u javnosti doveden u vezu s Jocićem kada je, kao "čovek od poverenja" porodice Slobodana Miloševića posredovao između Mirjane Marković i Jocića koji je izmajmio njihovu vilu na Dedinju.

Tomanović najavljuje žalbu

Advokat Zdenko Tomanović izjavio da će uložiti žalbu na presudu kojom je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, danas osuđen na 15 godina zatvora, i dodao da je prihvatio Jocićevu molbu da ga ponovo brani u predmetu za podstekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića.

Tomanović je izrazio uverenje da će Apelacioni sud ukinuti tu presudu i naložiti ponovno suđenje zbog, kako je naveo, brojnih povreda postupka koje ne mogu biti ispravljene izjavama predstavnika vlasti, "jer nije dovoljno samo presuditi, već je potrebno i suditi".

"Zbog bitnih povreda postupka i povreda zakona uveren sam da će Apelacioni sud vrlo brzo ukinuti ovu presudu i vratiti na ponovno suđenje", kazao je Tomanović i napomenuo da danas predaje punomoćje za zastupanje sudu, kao i molbu da se razreši branilac po plužbenoj dužnosti, kojeg je Jociću postavio sud.

Advokat Tomanović branio je Jocića do kraja oktobra prošle godine kada je između njih došlo do određenog neslaganja oko postupanja odbrane u tom procesu.

Posle toga Jocić je angažovao advokata Vladimira Petrovića, koji se međutim nije pojavio na više suđenja, a potom je Jociću oktazao punomoćje za zastupanje zbog navodnog neplaćanja honorara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: