Poljska objavila razgovore pilota

Poljska vlada objavila je stenogram razgovora pilota pred pad aviona predsednika poljske Leha Kačinjskog u kome je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Izvor: Beta

Utorak, 01.06.2010.

19:27

Default images

Stenogrami pokazuju da su piloti 10. aprila bili svesni da nema uslova da po gustoj magli i tako maloj vidljivosti slete na vojni aerodrom u Smolensku.

Taj aerodrom, za razliku od modernih civilnih vazdušnih luka, nema specijalne uređaje za navođenje.

Da se bliži katastrofa postali su, međutim, svesni, tek na kraju, kada su krilom udarili u drvo posle čega su izgubili kontrolu nad avionom, iako su ih pre toga nekoliko puta uređaji upozoravali da dignu avion a stenogram se završava krikom pilota i psovkama.

Vlada je stenograme zapisa jedne od crnih kutija objavila kako bi sprečila mnoštvo nagađanja i teorije zavere da Rusija i poljske vlasti žele nešto da sakriju.

Teze poput toga da su se Moskva i vlada u Varšavi rešile neugodnog predsednika koji je propagirao oštar kurs prema Rusiji pojavile su se odmah posle avionske nesreće u kojoj je Poljska pored predsedničkog para izgubila i deo državne elite a armija praktično čitav vrh.

O objavljivanju stenograma, iako je još daleko konačni zaključak ruske komisije nadležne za istragu, pošto se avion srušio na njenoj teritoriji, dogovorili su se premijer Poljske Donald Tusk i Rusije Vladimir Putin.

"U stenogramu razgovora nema ničeg senzacionalnog", kazao je danas predsednik Sejma poljskog parlamenta koji od tragedije vrši dužnost šefa države pošto je kao prvi zapise crnih kutija pregledao poljski Savet za nacionalnu bezbednost.

Iz dokumenta na ruskom, poljskom i engleskom jeziku koji je objavljen na sajtu poljske vlade jasno je da je kontrola leta na vojnom aerodromu u Smolensku upozorila posadu da nema uslova da slete a na to ih je upozorila i posada drugog predsednikovog aviona JAK koja je prevezla novinare.

Piloti JAK-a upozorili su kolege u TU-154 da su oni bili poslednji avion koje je uspeo da sleti a da je jedan ruski avin pošto je osmotrio stanje odleteo na rezervni aerodrom.

Glavni pilot tupoljeva 154 predsednika Kačinjskog Arkadijuš Protašuk obavestio je delegaciju 15 minuta pred tragični pad da nema uslova da slete u Smolensku.

Poljski predsednik nije, kako su se množila nagađanja odmah posle tragedije, vršio direktni pritisak da se sleti po svaku cenu pošto delegacija žuri na važnu komemoraciju hiljada Poljaka, vojnih zarobljenika streljanih u obližnoj Katinskoj šumi.

"Za sada nema odluke predsednika šta da se radi dalje", obavestio je pilote direktor protokola Leha Kačinjskog Marijuš Kazana pošto je preneo šefu države da piloti ne veruju da će im poći za rukom da slete i da moraju na neki drugi aerodrom.

Kao mogući posredni pritisak koji bi izazvao pilote da probaju da slete po svaku cenu poljski i ruski stručnjaci su, međutim, naveli činjenicu da je pred tragični pokušaj sletanja u pilotsku kabinu ušao komandant vojnog vazduhoplovstva general Andžej Blašik i ostao u njoj do pogibije.

Do sada je ruska komisija isključila mogućnost terorističkog napada ili eksplozije a avion je takođe imao dovoljno goriva da nastavi na rezervne aerodrome u Minsku ili Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: