Oduzeta imovina od sto miliona evra

Vrednost do sada privremeno ili trajno oduzete imovine stečene kriminalom procenjuje se na oko sto miliona evra, kaže ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.06.2010.

12:32

Default images

Malovićeva je rekla da je do sada trajno oduzeta imovina u dva slučaja, dok je privremeno oduzeto 20 kuća, 33 stana, devet lokala i dva hotela.

Na računu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom je oko 750.000 evra i oko dva miliona dinara.

Kriminal se ne isplati. Takvu poruku država šalje kriminalcima tako što im oduzima imovinu koju su stekli na nezakonit način. Primenom zakona o oduzimanju takve imovine, samo za godnu dana država je došla u posed stanova, kuća, lokala, preduzeća i automobila vrednih oko sto miliona evra.

"Novac stečen prljavim kriminalnim aktivnostima, mafijaši peru kroz legalne tokove, koriste za korpuciju državnih funkcionera, kupovinu medija, upravljanje finansijskim institucijama. Nelegalni kapital pokušavaju da infiltriraju u sve segmente i otkrivanjem tih tokova kroz finansijske istrage i zapetnom, kriminalcima oduzimamo ekonomsku moć“, kaže ministarka pravde.

Do sada su trajno oduezete samo dve kuće, dok je privremeno oduzeto više od 50 stanova, kuća i lokala, više preduzeća i skoro 800 000 evra. Međutim, iza takvih rezultata suda stoji rad jedinice za finansijske istrage, kaže ministar policije Ivica Dačić.

"Jedinica je za godinu dana sprovela istragu za 200 lica i identifikovala i prikupila dokaze o imovini, oko 300 kuća i stanova, poslovnih prostora i garaža, oko 120 kola i 9 miliona evra i 80 miliona dinara“, navodi Dačić.

Trenutno, od izdavanja oduzete imovine država mesečno zarađuje oko 15.000 evra, a novac se koristi za finansiranje ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, ali i borbe protiv kriminala.

Kako je ranije rečeno, deo imovine koja je oduzeta kriminalcima biće prodat na aukciji ovog meseca, dok će deo ostati u državnom vlasništvu.

Do sada su trajno oduzeti imovina Dušana Spasojevića i deo kuće u vlasništvu Milorada Ulemeka u Beogradu. Prikazane su i privremeno oduzete kuće u vlasništvu Darka Šarića, osumnjičenog za trgovinu drogom, i Darka Ercega, optuženog za isto krivično delo.

Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom počeo je da se primenjuje 1. marta prošle godine, a Jedinica MUP-a Srbije za finansijske istrage je osnovana pre godinu dana i radi u okviru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: