“Povući preporuke Ministarstva“

Novinari koji pišu o zdravstvu zatražili su da Ministarstvo zdravlja povuče preporuke novinarima za izveštavanje o medicini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

17:45

Default images

Oni ocenjuju da preporuke nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i da mogu biti štetne po javni interes i predstavljaju pokušaj cenzure.

Novinari angažovani na pisanju preporuka, s druge strane, su istakli da su preporuke donete u dobroj nameri.

Na Okruglom stolu u organizaciji Udruženja novinara Srbije, novinari koji prate zdravstvo ocenili su da su Preporuke Ministarstva zdravlja, sa odredbama o tome šta novinar "mora", šta "sme, ne sme", šta je "dužan" i na šta je "obavezan" u izveštavanju o zdravstvu u Srbiji, suvišne i da ugrožavaju slobodu medija.

Tokom debate su novinari istakli da nisu protiv edukacije, za bolje i profesionalnije izveštavanje o zdravstvu, ali da primena donetih preporuka može imati "opasan" rezultat.

Novinarka magazina “Viva“ Jagoda Plavšić je ocenila da je Ministarstvo zdravlja preporukama uputilo lošu poruku ostatku Vlade da krene istim putem i novinarima propiše pravila kojih treba da se pridržavaju.

Jagoda Plavšić je rekla da preporuke nanose štetu vladi u naporima da usvoji evropske principe slobode medija.

Ističući da se Preporuke Ministarstva kose i sa domaćim i međunarodnim zakonima, slobodna novinarka Zorica Marković je ocenila da su one pokušaj vlasti da zavede cenzuru i kontroliše sve tokove informacija u oblasti zdravstva.

Zorica Marković je izjavila da su i sami lekari pod pritiskom i da im je zabranjeno da iznose informacije, što je, kako je navela, gušenje i izvora informacija i novinara da objave ono što saznaju.

"Najviše pogađa odrednica da je novinar dužan da naznači izvor informacije. To je u suprotnosti sa ustavom i zakonima Srbije i evropskim standardima", rekla je Zorica Marković, konstatujući da se radi o gušenju medija.

Član Radne grupe koja je izradila Preporuke Ministarstva zdravlja Tamara Skroza je odgovorila da taj dokument nije obavezujući i da novinarska udruženja, ako žele, mogu da donesu novi.

Prema rečima Tamare Skroze, Nacrt preporuka je podložan izmenama i trebalo je da, kroz javne rasprave, bude usklađen sa mišljenjima novinara.

"Svi znamo da po Zakonu o javnom informisanju nismo obavezni da odamo izvor informacija, ali i o tome se moglo raspravljati da je čitava stvar krenula drugačije", izjavila je Tamara Skroza.

Ona je rekla da su se preporuke odnosile na informacije u svakodnevnom izveštavanju novinara o zdravstvu.

Svakako je Nacrt preporuka bio dokument o kojem je trebalo da raspravljamo sledećih nekoliko meseci i spreman na izmene, izjavila je Tamara Skroza.

Novinarka Televizije B92 Aleksandra Gazivoda je ocenila da bi i predstavnici sistema zdravstva trebalo da prođu edukaciju o pravilima novinarstva i značaju transparentne komunikacije sa novinarima.

Kada izveštavaju o problemima u zdravstvu u interesu javnosti, novinari se preko noći proglašavaju zlonamernima od strane nadležnih iz zdravstva, rekla je Aleksandra Gazivoda i dodala da bi gušenje medija oslabilo i sam zdravstveni sistem.

Predstavnik Srpskog udruženja korisnika zdravstvenih usluga Klub "Zdravlje" Miroslav Petrović je izjavio da su pacijenti naročito zabrinuti pokušajem ograničavanja izveštavanja novinara.

Petrović je naveo da pacijenti imaju pravo da znaju, na primer, zašto u ograničenim kapacitetima zdravstvenog sistema prednost u lečenju imaju stranci koji plaćaju, a ostali se stavljaju na liste čekanja, kao i zašto posle godina reforme sistema ministar zdravlja Tomica Milosavljević odlazi na lečenje u inostranstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: