Josipović: Potreban održiv povratak

Hrvatski predsednik Ivo Josipović okončao je posetu Republici Srpskoj (RS) radnom večerom koju je organizovao srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

12:52

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Derventi da je potrebno insistirati na održivom povratku Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, kao i Srba u Hrvatsku.

Predsednik Hrvatske danas boravi u poseti RS i prvi je hrvatski predsednik koji je posetio taj entitet.

Josipović je naveo da očekuje da se intenzivira povratak Hrvata u RS i dodao da se nada da sve političke stranke u Hrvatskoj, kao i hrvatske stranke u BiH imaju jedinstven stav u pogledu potrebe povratka ljudi u predratna mesta življenja.

"Na sastanku sam čuo podatak da se na ovo područje nije vratilo ni deset odsto ljudi. Takođe je rečeno da se ni domaće ni međunarodne donacije nisu dovoljno fokusirale na ovaj prostor i to se u narednom periodu mora promeniti", rekao je Josipović posle sastanka sa predstavnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH.

Sastanku sa hrvatskim predsednikom u Derventi prisustvovali su predstavnici svih hrvatskih političkih stranaka u BiH.

Upitan da li će se u Sijekovcu kod Bosanskog Broda izviniti srpskim žrtvama, hrvatski predsednik je ponovio da je danas u BiH "kako bi se poklonio svim žrtvama".

"Sve što sam imao reći o tom pitanju već sam ranije rekao u parlamentu BiH", kazao je Josipović, koji se nedavno, govoreći u parlamentu BiH, izvinio za sve zločine koje je u BiH počinila hrvatska strana.

U delegaciji Hrvatske su, osim Josipovića, potpredsednik hrvatske Vlade Đurđa Adlešić, predsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, Igor Dragovan iz Socijaldemokratske partije i Ivan Bagarić iz HDZ-a.

Predsednik Hrvatske u Derventi se sastao i sa premijerom RS Miloradom Dodikom i nekoliko ministara u Vladi RS.

Pomen svim žrtvama

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, predsednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić danas su na spomen obeležju srpskim žrtvama u Sijekovcu kod Bosanskog Broda položili vence i odali počast svim nevino stradalim žrtvama u proteklom ratu u BiH.

"Došli smo ovde odati počast svim nevinim žrtvama i izraziti svoje saučešće porodicama stradalih u svim narodima. Ovo pokazuje ljudski pristup i dostojanstvo i poštovanje prema žrtvama", kazao je hrvatski predsednik Josipović u Sijekovcu.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je veoma bitno s tog mesta poslati poruku svima da se "nešto slično ne desi nikada više", izražavajući uverenje da je poseta hrvatskog predsednika RS najava suživota i pomirenja na tom prostoru.

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da se danas šalje zajednička poruka da je potrebno obezbediti suživot, mir i stabilnost na tom području.

U ime Vlade RS Dodik je izrazio saučešće svim porodicama žrtava, bez obzira na njihovu naciju i veru, ističući da svi koji su počinili zločine moraju biti gonjeni dok ne dođu pred lice pravde.

Lider SDA Sulejman Tihić ponovio je da se danas odaje počast žrtvama svih naroda u BiH, poručujući da nema kolektivne krivice naroda, ali da svi koji su počinili zločine treba da budu izvedeni pred sud pravde.

Tihić je još kazao da treba pronaći sve nestale u proteklom ratu, kako bi bili dostojanstveno sahranjeni.

Josipović, Kuzmanović, Dodik i Tihić iz Sijekovca su otputovali u Briševo i Kozarac kod Prijedora, gde su odali počast hrvatskim i bošnjačkim žrtvama proteklog rata u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: