Varvarin: Pomen poginulima na mostu

U Varvarinu je danas održan pomen civilima koji su na današnji dan pre 11 godina na Varvarinskom mostu stradali u NATO bombardovanju.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

12:01

Default images

Vence na spomenik žrtvama položili su članovi porodice, prijatelji i rodbina nastradalih, kao i ministar odbrane Dragan Šutanovac i pripadnici Vojske Srbije.

On je rekao da ono što se ovde dogodilo nema nikakvo obrazloženje i da je teško shvatiti da most u Varvarinu moze da bude legitiman cilj bilo koje avijacije.

"S druge strane, moramo biti svesni da i deca koja su danas došla ovde moraju imati budućnost, samo ako nastavimo s integracijama i ako nas naša prošlost opomene na koji način to treba da radimo", rekao je ministar odbrane.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković, otac Sanje (16), jedne od najboljih učenica Matematičke gimnazije u Beogradu, koja je
takodje izgubila život na Varvarinskom mostu, rekao je da Varvarin tu tragediju nikada neće zaboraviti.

"To je opomena da nikada više ne dozvolimo da dodjemo u situaciju da Srbija od bilo koga bude napadnuta. Srbija je jedina država u Evropi
u kojoj je NATO intervenisao na ovaj način i smatram da je to moglo da se izbegne", kazao je Milenković.

"Sada treba razmišljati o budućnosti i odlučiti kuda Srbija dalje treba da ide. Ja mislim da je rukovodstvo Srbije već odlučio i da
će i narod biti uz njega kada je reč o daljim potezima. Država treba da ide napred zarad naše dece", dodao je Milenković.

U znak sećanja na nastradalu Sanju, učenica generacije varvarinske ekonomske škole Marija Brkić spustila je venac u Veliku Moravu.

NATO avijacija je 30. maja 1999. godine na Varvarinski most u dva navrata ispalila četiri projektila. Na mostu je u tom trenutku bilo mnogo ljudi jer je bila nedelja, verski praznik i pijačni dan u tom gradu.

Stradalo je 10 ljudi, više desetina je povređeno, a neki su ostali i trajni invalidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: