Nemačka protiv Srbije u EU?

Nemačka je jedan od najvećih protivnika daljeg proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

22:52

Default images

Na skup u Sarajevu, zakazan za 2. jun samo će Rusija i Nemačka poslati niži nivo od ministara spoljnih poslova, a u Berlinu se razmišlja čak i o tome da uopšte ne prisustvuju sastanku, saznaje "Blic“.

Malo ko je očekivao da do konferencije uopšte i dođe.

Sada je EU malo u defanzivi, jer je posle predsedničkog samita i ministarskog skupa u Sarajevu nemoguće pravdati dalje odlaganje odluke o pristupanju zapadnog Balkana, bilo da je reč o ratifikaciji SSP ili prosleđivanju aplikacije za kandidaturu, time da nema regionalne saradnje - kaže izvor "Blica".

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali su na skupu povodom deset godina Igmanske inicijative izjavu koja podvlači upravo značaj regionalne saradnje i činjenicu da je "punopravno članstvo u EU strateški cilj svih država okupljenih u Igmanskoj inicijativi“.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naglasio da bi zaustavljanje proširenja imalo tragične posledice na građane zapadnog Balkana.

Šef srpske diplomatije šalje još oštriju poruku. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je u intervjuu nemačkom "Špiglu“, uoči posete Berlinu da, ukoliko se zaboravi na zapadni Balkan, nisu nemoguće buduće krize, a geopolitička cena biće visoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: