Jako nevreme zahvatilo Čačak

Čačak i okolinu danas popodne zadesilo je jako nevreme praćeno kišom, jakim vetrom i gradom.

Izvor: B92

Nedelja, 30.05.2010.

21:07

Default images

Nevreme je trajalo oko pola sata tokom kojih su čačanskim ulicama tekle bujice vode, a na trenutak je došlo i do prekida emitovanja lokalnih televizijskih programa.

Tokom nevremena nije bilo prekida struje, a situacija je stabilizovana oko 20 sati.

Iako se od poljoprivrede očekuje da izvuče Srbiju iz krize, očigledno da se nedovoljno ulaže u zaštitu od elementarnih nepogoda.

Naime, strelci na području Požege, Lučana i Čačka nisu imali dovoljno raketa, kako bi na vreme sprečili da olujni vetar pričini štetu.

Tako je jak vetar slobodno nosio ovogodišnju letinu, a razmere štete tek će se proceniti, kada u ponedeljak na teren izađu stručne komisije.

Nevreme koje je u subotu predveče pogodilo Čačak, pričinilo je veliku štetu poljoprivrednicima. Iako je padao grad, olujni vetar je lomio i nosio pred sobom voćnjake, plastenike, ratarske kulture.

Šteta bi bila znatno manja da su strelci u Čačanskoj, ali i susednim opštinama imali više raketa, kaže Mladen Šišović, koji je bio u pripravnosti i dejstvovao iz raketne stanice Milićevci.

“Prethodnih godina dešavalo se da smo u jednom danu znali da ispalimo i po 17 raketa”, kaže Mladen Šišović, strelac.

Olujni oblak, koji je nastao nad Požeškom kotlinom, uputio se ka Čačku. Ni dejstvo raketaša u Požegi i Lučanima, nisu sprečili tu putanju.

Četiri gradonosna oblaka spojila su se nad Čačkom u jedan veliki. Međutim, grad nije naneo toliku štetu, koliku je pričinio olujni vetar.

Iz radarskog centra Užice dobili smo informaciju i da je dejstvovano sa 50 raketa, ali je to bilo nedovoljno za ovakvu oluju, jer su preko potrebne rakete deficitarna roba.

Tako da je oblak nastavio kretanje preko Knića, ka Kragujevcu, ali je najveća šteta pričinjena na području Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: