Deklaracija o unapređenju odnosa

Predsednici Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH potpisali u Sarajevu deklaraciju o unapređenju odnosa i poručili da bez saradnje nema napretka.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.05.2010.

13:38

Default images

Oni su se sastali u Sarajevu na svečanoj sesiji povodom 10. godišnjice osnivanja Igmanske inicijative.

Skup kom su prisustvovali predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović i Crne Gore Filip Vujanović, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić i šef delegacije EU u BiH Dimitris Kurkulas, završen je potpisivanjem deklaracije o unapređenju odnosa.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi zaustavljanje proširenja EU bila greška koja bi mogla da ostavi tragične posledice za građane zapadnog Balkana.
Zaustavljanje proširenja EU bila bi greška, poruèio je Boris Tadiæ (Tanjug)
"Integracija zapadnog Balkana u EU nema alternative. Svedoci smo da je politika proširenja donela prosperitet građanima koji su ušli u EU i nijedna zemlja koja je postala članica nije postala siromašnija", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je ponosan što je pre 10 godina učestvovao u formiranju Igmanske inicijative, koalicije nevladinih organizacija iz regiona, i podsetio da je pre deset godina bilo teško i zamisliti doći u glavne gradove bivše Jugoslavije i govoriti o povezivanju i prijateljstvu.

Tadić je pozvao zemlje bivše Jugoslavije da jedna drugu podržavaju na putu ka evropskim integracijama i dodao da se Srbija raduje viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju.

Dodao je da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i da podržava sve dijalogom dogovorene unutrašnje promene u BiH.

"Mir nema alternativu. Nikada više na našim prostorima ne sme da se dogodi rat", rekao je Tadić i naglasio da "integritet naših zemalja ne sme da bude doveden u pitanje nijednim gestom".

Tadić je najavio svoj dolazak u Srebrenicu 11. jula ove godine, na 15. godišnjicu obeležavanja zločina u tom gradu.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je sve lidere regiona zapadnog Balkana da ne odustanu od zajedničke evropske budućnosti i obećao pomoć Zagreba svim susedima u procesu evropskih integracija.
Hrvatska æe i posle ulaska u EU pomagati susedima, kaže Ivo Josipoviæ (FoNet)
Josipović je ocenio da je u vreme početaka rada te organizacije bilo hrabro pokrenuti proces pomirenja.

"Ta se vizija danas ostvaruje i danas svi delimo isti napor i ambiciju. Naše skorašnje članstvo u EU nije razlog da okrenemo leđa susedima. Naprotiv, svako želi da ima dobro susedstvo", rekao je Josipović.

On je istakao da će Hrvatska, i kada postane članica EU, pomagati zemlje u okruženju i podsticati njihovo članstvo u svim međunarodnim organizacijama.

Josipović je poručio da su stabilnost i blagostanje BiH vitalni interes Hrvatske. "Ujedinimo svoje ruke i glasove za evropsku BiH i evropski region", rekao je hrvatski predsednik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da je cilj Igmanske inicijative jasan i nedvosmislen, jer je usmeren ka podršci i promociji domaćeg i regionalnog dijaloga u sferi politike, ekonomije, obrazovanja i kulture.
Haris Silajdžiæ založio se za što bržu normalizaciju odnosa (FoNet)
Silajdžić je naglasio da je cilj skupa da se podstaknu zemlje regiona da se što brže i kvalitetnije normalizuju odnosi između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

On je kazao da je danas potreban i dijalog o svim otvorenim pitanjima, pogotovo o nedostatku poverenja, kao glavnom kamenu spoticanja u regionu.

"Poverenje je najbitniji faktor u našim odnosima", kazao je Silajdžić, pozivajući predsednike Srbije, Crne Gore i Hrvatske da što pre konkretizuju ideje Igmanske inicijative i oforme zajedničke timove na visokom državnom nivou, koji bi radili na uspostavljanju i uskoj saradnji naučno-istraživačkih centara za razna polja delovanja.

Silajdžić se nada uspehu humanističkih ideja koje karakterišu Igmansku inicijativu, navodeći da se na ovim prostorima pokazalo da se silom ništa ne može postići".

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je osnovni uslov za napredak zapadnog Balkana povezivanje četiri države - Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.
Filip Vujanoviæ istakao je važnost povezivanja u regionu (FoNet)
Vujanović je istakao važnost povezivanja u sportu, umetnosti i kulturi, u čemu civilni sektor daje značajan doprinos.

Predsednik Crne Gore dodao je da Igmanska inicijativa, kao mreža predstavnika civilnog sektora, treba da bude posvećena strateškim ciljevima svih zemalja, a to su jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja.

"Evropska integracija je zajednički cilj sve naše četiri zemlje. Živimo u vremenu u kojem treba negovati prave vrednosti, a prvog uspeha nema bez regionalne saradnje", rekao je Vujanović i dodao da će u takvim uslovima i ekonomska saradnja biti lakše ostvariva.

On je poručio Evropskoj uniji da treba dostignuća svake zemlje regiona pojedinačno da tretira, ali da ujedno svaka zemlja treba da podržava svog suseda kako bi zapadni Balkan zajednički napredovao ka evropskim integracijama. Prvi susret lidera četiri države regiona u Sarajevu, koji su predstavnici Igmanske inicijative ocenili kao istorijski, završen je potpisivanjem zajedničke deklaracije o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Evropska perspektiva je pokretač i garant mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, navodi se u zajedničkoj izjavi šefova četiri države.

U deklaraciji se navodi i da je evropska perspektiva podstakla bilateralnu saradnju u funkciji unapređenja međusobnih odnosa na dobrobit svih građana.

U izjavi Tadića, Josipovića, Vujanovića i Silajdžića naglašava se "nužnost da se i nadalje svi sporovi i nesuglasice među državama u regionu rešavaju putem dijaloga".

Dodaje se da je "punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj svih država okupljeniih u Igmanskoj inicijativi" i da "posebno treba vrednovati ulogu civilnog društva u procesu redefinisanja vrednosti u našim društvima".

"Izražavamo svoju spremnost da dalje unapređujemo i ojačavamo saradnju naših država i iznalazimo nove oblike partnerstva za ostvarivanje naših evropskih ciljeva", navodi se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se dodaje da su predsednici četiri zemlje spremni da nastave praksu konstruktivnog dijaloga o budućnosti regije.

Tadić: Navijajte za Srbiju u Južnoj Africi

Predsednik Tadić pozvao je građane BiH, Crne Gore i Hrvatske da navijaju za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Tadić je u Sarajevu pozvao građane bivše Jugoslavije da to učine "javno" i dodao da će Srbija na Svetskom prvenstvu predstavljati ceo region i igrati "za sve nas".

Predsednik Srbije je rekao da je svestan da će ova njegova izjava izazvati brojne kontroverze i naglasio da se ne sme zaboraviti da je sport dobar način za regionalno povezivanje.

Tadić je na kraju svog izlaganja zaključio da narodi u regionu "nemaju bližih naroda od svojih suseda".

"Susret predstavlja novo poglavlje"

Kakvi god bili rezultati ovog susreta državnika, susret svakako znači novo poglvlje, smatra kopredsedik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu Vehid Šehić.

"Smatramo da ovde postoji mnogo dobre volje među ljudima, ali bih želeo da takve volje postoji i među akterima političkog života u ovoj državi, da ipak pokušaju sve te otvorene probleme da reše dijalogom, ne zanemarujući odgovornost za ono što se dešavalo u periodu '91. do '95.“, navodi Vehić.

Analitičari procenjuju da je reč o najvažnijem susretu od početka godine koji nagoveštava novi trend u razvoju međusobnih odnosa.

Šest državnika će današnji sastanak okončati potpisivanjem zajedničke izjave koja je pripremljena u duhu suživota zajedničkih nastojanja na putu prema Evropskoj uniji, boljeg ambijenta za život građana i afirmaciji pozitivnih demokratskih i moralnih vrednosti. To će biti značajna poruka institucijama Evropske unije, smatra kopredsedik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov.

"Ovde je zapravo glavni dogovor da jedni druge pomažemo na tom putu, da ne otežavamo taj put i da se kroz dobre bilateralne odnose, češće susrete, rešavaju sva ona otvorena pitanja kojih u regionu ima kao nasleđe prošle decenije“, rekao je Popov.

Igmanska inicijativa je pokret nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, čija je aktivnost usmerena na bržu normalizaciju odnosa zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Koalicija je dobila ime u znak sećanja na proleće 1995, kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, nakon 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizovani tunel ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: