Hag: Dačić potpisao Memorandum

Ministar policije Ivica Dačić potpisao je sa direktorom Europola Robom Vejnrajtom Memorandum o razumevanju i uspostavljanju bezbedne komunikacione linije.

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

10:08

Default images

Takoše je potpisan i bilateralni sporazum za interkonekciju kompjuterske mreže.

Dačić je tokom posete Hagu rekao da su ovi sporazumi važni, jer bi Srbija uskoro mogla da bude operativni član Europola. Ministar policije naglasio je da ulasci građana Evropske unije u Srbiju bez pasoša neće ugroziti bezbednost države.

Potpisivanjem Mape puta za operativnu saradnju Srbija je postala strateški partner Europola. To je korak napred ka punopravnom članstvu u tu insituciju.

“Mi očekujemo da ćemo u narednom periodu realizovati sve što je predviđeno Mapom puta kao i da ćemo veoma brzo postati ne samo strateški nego i operativni partneri Europola. Za to je potrebno da postoji potpuna razmena informacija i zaštita podataka, kako oni ne bi došli u ruke onih grupa kojima bi to bila pomoć u izbegavanju hapšenja”, rekao je ministar Dačić.

Dačić se sastao i sa pomoćnikom direktora Odeljenja Europola za operacije Laslom Salgom. Oni su razmatrali zajedničke operativne akcije protiv organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi.

“Oni se posebno interesuju za faslikovanje novčnica i pranje novca. Sa njima smo dogovorili saradnju kada je reč o trgovinom narkoticima. Njih posebno interesuju podaci o organizovanim kriminalnim grupama koje su albanskog porekla”, dodao je Dačić.

Iz Haga Dačić je prokomentarisao odluku Vlade da omogući ulazak u Srbiju građanima EU bez viza, odosno samo sa ličnim karatama.

“To nikako neće ugroziti našu bezbodnost jer su to biometrijske lične karte”, objsnio je Ivica Dačić.

Ova odluka važi i za građane Islanda i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: