Dovoljno pšenice za domaće potrebe

Očekuje se da će u Srbiji ovog leta biti proizvedeno oko 1,8 miliona tona pšenice, što je dovoljno za domaće potrebe.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

17:52

Default images

Poocenu je izneo Upravnik Odeljenja za strna žita pri Novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo akademik Srbislav Denčić.

Zahvaljujući pre svega izuzetno povoljnim vremenskim uslovima u toku vegetacije biljaka, "imaćemo solidan prinos hlebnog žita" i neophodne količine, uprkos zasejanih svega 480.000 hektara, što su najmanje površine od kada se pšenica seje u Srbiji, rekao je on.

Na tradicionalnoj predžetvenoj manifestaciji na Rimskim šančevima, koja je ovog puta priređena za nekoliko stotina poljoprivrednika, distributera i drugih saradnika Instituta, Denčić je napomenuo i da se domaće zalihe procenjuju na više od pola miliona tona, jer trgovci i izvoznici otkupljuju simbolične količine.

Zamenik direktora Poslovnog udruženja "Žitovojvodina" Zdravko Šajatović je istakao da bi subvencionisanje izvoza hlebnog žita mnogo pomoglo ne samo proizvođačima nego svima jer, kako je objasnio, time bismo se oslobodili zaliha, istovremeno predupređujući dodatno snižavanje cene pšenice.

On je dodao da će, prema proceni američkog Ministarstva poljoprivrede, ove godine svetske prelazne zalihe dostići čak 200 miliona tona, što je skoro trećina ukupne proizvodnje.

Direktor Instituta Petar Sekulić je rekao da bi država trebalo da stimuliše i semensku proizvodnju, ali samo domaćih proizvođača semena.

Trenutna cena pšenice je 10,5 dinara za kilogram, a prema procenama poljoprivrednih proizvođača trebalo bi da bude najmanje 12,5 do 13 dinara kako bi bili pokriveni troškovi proizvodnje, uz uslov da je ostvaren prosečan prinos od četiri tone po hektaru.

Problem je u tome što staru pšenicu praktično niko ne kupuje jer je većina potencijalnih kupaca zamenom za gorivo, đubrivo i seme već obezbedila dovoljno nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: