Cvetković: Vlada revidira deficit

Premijer Mirko Cvetković je ocenio da su uspešno završeni razgovori sa misijom MMF-a, pri čemu će vlada morati da revidira predviđeni deficit budžeta.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

16:18

Default images

Cvetković je rekao da je postignut dogovor sa MMF-om o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine.

Cvetković kaže da će iz budžeta biti izdvojeno oko 6,5 milijardi dinara za jednokratnu pomoć zaposlenima u javnom sektoru za najnižim primanjima i penzionerima kao i najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Premijer je napomenuo da će se deficit budžeta popunjavati dividendama od javnih preduzeća kojima je osnivač država Srbija.

Odgovarajući na pitanja novinara, Cvetković je rekao da će dinar ostati i dalje stabilan do kraja godine, pogotovo zato što je NBS spremna da brani stabilnost nacionalne valute imajući u vidu trenutno visoki nivo deviznih rezervi.

Premijer je, na pitanja o većem obimu izdavanja trezorskih zapisa, Cvetković je naglasio da vlada razmišlja o takvoj mogućnosti i to sa dospećem na tri do pet godina, pošto Ministarstvo finansija, odnosno Uprava za trezor trenutno izdaje te harije od vrednosti sa ročnošću od tri, šeset, dvanaest i osamnaest meseci.

Prihodi od prodaje trezorskih zapisa na tržištu neće se upotrebljavati za "peglanje" deficita budžeta, već za dalju afirmaciju dinara kao nacionalne valute, rekao je Cvetković.

Premijer je rekao i da je danas stigla dobra vest o rastu industrijske proizvodnje u Srbiji koja je u periodu od januara do aprila porasla za jedanaest odsto u odnosu na isti period prošle godine, a samo u prvom kvartalu ove godine je uvećana za 4,8 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: