Sve više siromašnih u Srbiji

Od oko šest milijardi dinara namenjenih za povećanje standarda, milijardu i 430 miliona biće potrošeno u okviru paketa pomoći najugroženijima.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

16:00

Default images

Po predlozima koji stižu iz Vlade, prve isplate mogu se očekivati najranije za mesec dana. Broj socijalno ugroženih kategorija stanovništva prvi put posle 2006. ponovo povećan.

Prve pare stižu u julu, i to za zaposlene u javnom sektoru. Bonus od 5.000 dinara dobiće svi čija su primanja manja od 80.000 dinara. Ko će od penzionera imati pravo na jednokratnu pomoć, još se ne zna.

Podatak da se samo za godinu dana u Srbiji broj socijalno ugroženih građana naglo povećao i da se taj trend nastavlja i dalje, bio je dovoljan argument Vlade Srbije da dobije podršku MMF-a za dodatno izdvajanje sredstava za najsiromašnije stanovnike.

"Broj siromašnih povećan je od aprila prošle do aprila ove godine za 17 000 ljudi. Siromašno je 68 000 porodica, odnosno 170 000 članova domaćinstva“, navodi Vesna Milenović iz Crvenog krsta.

Za pomoć sve siromašnijim građanima Srbije, država će do kraja godine izdvojiti milijardu i 430 miliona dinara. Na ovu pomoć moći će da računaju najugroženiji.

Čak 252 miliona dinara namenjeno je narodnim kuhinjama, što će, kako kažu u Crvenom krstu Srbije, biti dovoljno da se obezbedi rad 69 postojećih i 10 novih kuhinja za siromašne.

Novac, tačnije 131 milion dinara, biće obezbeđen i za 53.300 lanč paketa osnovnih životnih i higijenskih sredstava za stara lica i seoske porodice.
Predviđena je i pomoć porodicama koje su u takozvanoj sivoj liniji siromaštva, i za tu namenu biće odvojeno 100 miliona dinara.

Zahvaljujući ovom novcu, na redovne isplate do kraja godine, mogu da računaju svi oni koji primaju dečji dodatak kao i porodilje.

Pomoć, tačnije 400 miliona dinara, dobiće 48 najnerazvijenijih opština i to za pružanje socijalnih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: