Prvi festival "Bosi Fest"

"Bosi Fest“, pvi međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, biće održan u naredna tri dana u Domu Sindikata i na Trgu Nikole Pašića.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

15:01

Default images

Sa podnaslovom "Nevidljive razlike i vidljive sličnosti" cilj festivala je da kroz umetnički program prikaže šta sve osobe sa invaliditetom mogu i šta rade.

Bosi festival inicirali su i organizovali ljudi sa svim oblicima invaliditeta u nameri da svoja iskustva i život podele sa svima.

Za uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo nije dovoljno da budu angažovana samo njihova udruženja i institucije.

"Festival je važan zato što je ovo prvi festival ovog tipa. Međunarodni je festival veza za osobe sa invaliditetom i iz tog razloga što ćemo preikazati šta sve osobe sa invaliditetom mogu da urade, na koje sve probleme nailaze i pre svega prikazati kreativnost osoba sa invaliditetom“, objašnjava direktor festivala Darko Ivić.

"Za sve građane Beograda je značajna inkluzija, uključivanje naših sugrađana koji su lica sa invaliditetom, Beograđana i naših sugrađana koji su u kolicima. Ovaj festival je iz tog razloga značajan događaj. To je filmski festival ali sa mnogobrojnim pratećim manifestacijama“, navodi potpredsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić.

Filmovi koji će u naredna tri dana biti prikazani stvorile su osobe sa invaliditetom, bilo kao filmski umetnici ili akteri kroz čije životne priče nas umetnici vode.

"Bosi festival“ podrazumeva i umetničke radionice, predstave, izložbe, koncerte i sajam rukotvorina.

"Da bi građani bili pravilno informisani i da bi formirali pravilno svoje mišljenje, mogu ga formirati ili na osnovu iskustva ili na osnovu predrasuda. Upravo je ovaj festival, namenjen životu i temama osoba sa invaliditetom, može da pomogne u tome da naša mišljenja formiramo na osnovu iskustava i da zajedno radimo na poboljšanju života osoba sa invaliditetom“, kaže pomoćnik ministra za socijalna pitanja Vladimir Pašić.

U Srbiji i dalje ne postoji baza podataka o broju osoba sa invaliditetom. Nadležni se pozivaju na procenu Ujedinjenih nacija koje procenjuju da u Srbiji živi oko 800.000 osoba koje imaju neki obalik invalidnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: