Euleks: Ne branimo ulazak na Kosovo

Euleks neće zabraniti ulazak srpskim političarima na Kosovo, može se zaključiti iz najnovijeg saopštenja.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

13:08

Default images

Pojačana kontrola delegacija iz Srbije koje dolaze na Kosovo odnosi se pre svega na naoružane osobe u pratnji političara, izjavila je za B92 portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

"Sa prethodno neodobrenim oružjem neće biti dopušten ulazak na Kosovo i sva lica koja budu neovlašćeno nosila oružje će biti vraćena", rekla je ona za B92.

"Već više od godinu dana na snazi je ovaj postupak i njega se pridržavaju sve strane uključene u prethodne najave posete zvaničnika Vlade Srbije i posetilaca koji zahtevaju policijsku pratnju. Mi očekujemo od svih da se pridržavaju postojećih procedura. Ono što želim da naglasim je da se odnosi na osobe koje na Kosovo ulaze sa oružjem kao pratnja političara, ne na građane Srbije i ne na privatne posete. Postoji sloboda kretanja za privatne posete i oni slede uobičajene mere i mogu ući na Kosovo potpuno slobodno“, objašnjava portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je na putu za Kosovsku Mitrovicu. Kako nam je rekao, policajci iz njegove pratnje ostaviće oružje pre administrativnog prelaza.

"Naravno dobro je što je Euleks danas pojasnio svoju odluku, očigledno da je urodio plodom naš principijelan stav da je za nas neprihvatljivo da bilo koji političar, bilo ko iz Srbije ko dolazi na prostor Kosova i Metohije da ne može bez najave doći. Naravno mi podržavamo i odluku Euleksa da niko naoružan ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije“, kaže ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: