Nacrt zakona o zanatstvu

Javna rasprava o radnoj verziji Nacrta zakona o zanatstvu biće održana je u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, saopšteno je iz tog ministarstva.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

10:50

Default images

Rasprava je održana u organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Asocijacije malih i srednjih preduzeća Srbije.

Završna rasprava Nacrta zakona o zanatstvu je među prisutnim zanatlijama izazvala prilično oprečne stavove, u delu koji se odnosi na osnivanje Zanatske komore, koja bi tebalo da vodi Imenik svih zanatlija u zemlji.

Predstavnici Ministarstva su ukazali da bi članstvo u tim komorama bilo dobrovoljno, a da bi se one finansirale iz članarine i plaćanja usluga, dok bi formiranje Imenika pokrila država iz budžeta.

Predstavnici privrednih komora Srbije i Beograda ukazali su da nema potrebe za formiranjem paralelnih institucija, jer one svojim članovima - zanatlijama i preduzetnicima mogu da pruže sve usluge besplatno, a nova tela doneće nepotrebne troškove i dupliranje institucija.

Oni su skrenuli pažnju da zakonskim nacrtom nisu obuhvaćeni preduzetnici koji se bave zanatstvom, kao i da nije predviđeno podsticanje razvoja tog sektora.

I predstavnici nekih loklanih udruženja preduzetnika smatraju da formiranje posebne zanatske komore nije potrebno, jer privrednici treba da budu zajedno kada se bore za svoje interese.

Među njima je i predsednik Udruženja preduzetnika Lazarevca Radosav Zarić, koji je izneo bojazan da će Ministarstvo favorizovati Zanatsku komoru na račun drugih udruženja privrede i da neće svi biti u istom položaju.

Državni sekretar ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Petrović Radović je rekla da suština novog zakona nije u formiranju nove komore, već uređenja te obasti, s obzirom da je važeći zakon donet pre 60 godina.

Mnogo je važnije, kako je ona ukazala, da je novi zakon predvideo obrazovanje, koje stavlja akcenat na praksu, kao i uvođenje zvanja - majstor u majstorski pomoćik, uvođenje Suda časti i zaštitu starih zanata.

Novi zakon, koji je urađen po ugledu na one koji postoje u Nemačkoj i Francuskoj, uz poštovanje bogate srpske tradicije u toj oblasti, treba da dovede do oživljavanja privrednih aktivnosti, novog zapošljavanja i smanjenja sive ekonomije, istakla je Petrović Radović.

Ona je navela da u Srbiji sada ima 224.939 registrovanih preduzetnickcih radnji i da oko milion ljudi živi od zanatske delatnosti i pozvala sve zainteresivane da svoje predloge i sugestije dostavljaju još naredne dve nedelje.

Radna verzija Nacrta zakona o zanatstvu može da se preuzme sa sajta ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja www.merr.gov.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: