Tadić: Rudarstvo značajno za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić u Boru najavio oporavak rudnika i investicije vredne 450 miliona evra.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

10:30

Default images

Tadić je rekao da "RTB", ali i čitav Bor, imaju izuzetnu perspektivu kada je u pitanju ekonomski razvoj, a da će država svesrdno pomoći.

On je i podsetio da se 2,5 odsto svetskih razervi bakra nalazi u Srbiji i da ta činjenica svedoči koliko može biti isplativo investiranje u istraživanja i novu opremu.

Nakon silaska, zajedno sa borskim rudarima, na 600 metara dubine u jamu rudnika bakra, Tadić je izjavio da je to za njega nesvakidašnje iskustvo i da se lično uverio koliko je težak posao rudara.

"U budućnosti, kada uložimo u tehniku, moći ćemo da tražimo strateškog partnera za borski rudnik, ali nisam siguran da će nam tada trebati većinski strateški partner", rekao je Tadić.

Budući da Srbija ima velike rezerve ruda i minerala, ulaganjem u rudarstvo bi se, prema njegovim rečima, uticalo i na povećanje izvoza, odnosno smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Takođe je istakao i značaj unapređenja rada geoloških instituta i školovanja mladih rudara, jer će, kako je ocenio, ta profesija u Srbiji ponovo imati perspektivu.

Direktor RTB "Bor" Blagoje Spasovski rekao je da će taj rudnik u drugoj polovini godine početi da ostvaruje "pozitivne rezultate". Prema njegovim rečima, posetom predsednika krunisan je program Vlade Srbije, koji za cilj ima obnavljanje RTB "Bor".

Prema Tadićevim rečima, rudari u Srbiji svakodnevno pokazuju "ekonomski patriotizam" i isto bi trebalo da čine i vlasnici velikih preduzeća.

Borski rudari poklonili su Tadiću i "Borskog rudara", sa nadom da će se lično založiti za njihov bolji položaj u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: