"Srbija u EU ako prizna Kosovo"

"Srbija ne može u EU ako ne prizna nezavisnost Kosova i ne ostvari saradnju s vlastima u Prištini", kaže Ulrike Lunaček, specijalna izvestiteljka EP za Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

09:59

Default images

"Moj glavni cilj je integracija u EU svih građana zapadnog Balkana, bilo da su oni Srbi, Albanci ili bilo koje druge nacionalnosti", rekla je ona za list Danas.

"Da bi se postigao ovaj cilj, beskonačno dovođenje u pitanje nezavisnosti nikako nije od pomoći. Ne vidim da je želja srpske vlade da reintegriše Kosovo realna", dodala je ona.

"Smatram da je neophodno i od pomoći za snažnu zajedničku spoljnu politiku EU da sve države članice imaju istu poziciju. Stoga mislim da bi trebalo da nađemo zajedničku poziciju i o Kosovu. Kosovska nezavisnost je danas de fakto realnost i zato, prema mom mišljenju, nema smisla okretati se unatrag i diskutovati o ovoj realnosti iznova i iznova. Umesto toga trebalo bi da gledamo napred", kaže u intervjuu za "Danas" Ulrike Lunaček, poslanica u Evropskom parlamentu i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

Lunačekova je dodala da to kaže kao "neko ko nije bio preterano srećan načinom na koji je do nezavisnosti došlo 2007-2008".

"Bilo je bolje doneti novu rezoluciju UN, ali to tada nije bilo moguće. Sada mislim da ne treba da gledamo unazad, već da treba da radimo za bolju budućnost. To je najvažnije."

Na pitanje da li je moguće da Srbija uđe u Evropsku uniju, a da ne prizna Kosovo, izaslanica za Kosovo kaže da "s njene tačke gledišta - ne, nikako!"

"EU bi trebalo da nešto nauči iz pat pozicije na Kipru. Nema smisla integrisati u uniju nerazrešene konflikte".

"Lično imam veoma jasan stav o tome. Bez dobre volje da ima dobru saradnju s Kosovom, Srbija ne može da bude članica EU, jer je prekogranična saradnja jedna od žila kucavica evropske ideje. Podsećam vas da Srbija još nije ni zemlja kandidat za članstvo. Ali, da budem potpuno jasna, lično bih želela da Srbija, kao i Kosovo, kao i sve druge evropske države, postane deo EU i to što je pre moguće. Zbog toga podržavam sve ove države da ispune kriterijume neophodne za članstvo. Duboko verujem da će zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi doneti i bolju budućnost zapadnom Balkanu", kaže Ulrike Lunaček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: