HR: Napredak u saradnji sa Hagom

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je Hrvatska učinila napredak u saradnji sa Haškim tribunalom i da nastoji da udovolji zahtevima tog suda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.05.2010.

19:13

Default images

U izjavi novinarima u Zagrebu, Josipović, međutim, nije želeo da nagađa kakav će biti izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Hrvatske.

Rekao je da je zadovoljan sastankom s Bramercom od pre dva dana u Zagrebu.

"Razgovarali smo o vrlo zanimljivim temama, objasnili smo pozicije i nadam se da će nakon svih razgovora, posebno sutra s premijerkom Jadrankom Kosor, Bramerc imati čistu sliku o onome što Hrvatska radi i kako sarađuje s Haškim sudom", rekao je hrvatski predsednik.

Bramerc je pre dva dana doputovao u višednevnu radnu posetu Hrvatskoj, a danas i sutra na Brionima učestvuje u radu 4. Regionalne konferencije državnih tužilaca o procesuiranju ratnih zločina.

Taj skup je zatvoren je za javnost.

Posle skupa na Brionima, Bramerc će u Zagrebu razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor, a juče je najavio da će posle tog razgovora dati svoju ocenu hrvatske saradnje sa haškim sudom.

Glavni tužilac Haškog tribunala traži od Hrvatske artiljerijske dnevike iz akcije "Oluja" 1995. godine, koji su, prema njegovoj oceni, ključni za proces protiv tadašnjih generala Hrvatske vojske Anta Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Hrvatska do sada haškom tužilaštvu nije dostavila sve tražene artiljerijske dnevnike, uz obrazloženje da ne postoje ili da ne može da ih pronađe.

Poseta Hrvatskoj deo je Bramercovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilastva Savetu bezbednosti UN. Pisani izveštaj, tužilac će uputiti Savetu bezbednosti krajem ovog meseca, a usmeno će ga obrazložiti u govoru u Njujorku, 18. juna.

Njegova ocena hrvatske saradnje sa sudom u Hagu važna je u hrvatskim pristupnim pregovorima s Evropskom unijom budući da od toga zavisi otvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temelja prava).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: