AI: Problem diskriminacija manjina

Srbija postigla određeni napredak, ali diskriminacija manjina i dalje ostaje problem, ocenjuje Amnesti internešenel.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.05.2010.

17:40

Default images

Srbija je postigla određeni napredak u procesuiranju optuženih za ratne zločine pred domaćim pravosuđem, ali diskriminacija manjina ostaje problem i u Srbiji i na Kosovu, ocenjuje ta organizacija.

U godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu za 2010. godinu AI se iscrpno bavi stanjem ljudskih prava u Srbiji, uključujući Kosovo.

Kada je reč o Srbiji, u izveštaju se podseća da je, nakon decembarske ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o napretku u saradnji Srbije sa tim sudom, odblokiran prelazni trgovinski sporazum i da je Srbija zatim podnela zahtev za članstvo EU.

Takođe se podseća da je napredak zavisio od hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

AI navodi da je u decembru prošle godine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu održana rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koje su do kraja godine priznale 64 države.

Pored detalja o procesima pred Haškim tribunalom i procesima pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Srbiji u vezi sa slučajevima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, u izveštaju se ukazuje na kršenje prava žena boraca za ljudska prava, posebno onih koje ukazuju na ratne zločine, koje su bile meta pretnji i napada, a koje vlasti nisu uspele da zaštite.

Diskriminacija prema manjinskim zajednicama se nastavlja, i u Srbiji i na Kosovu, gde postoji kontinuirano međuetničko nasilje, stoji u izveštaju.

Na Kosovu je civilna misija EU preuzela deo odgovornosti od UNMIK-a i zajedno sa ministarstvom pravde ustanovila mešovita sudska veća koja se bave procesuiranjem ratnih zločina, navodi se u izveštaju, u kome se ističe da više od 1 800 porodica na Kosovu i Srbiji i dalje ne zna sudbinu svojih nestalih članova.

U izveštaju se posebno ukazuje na diskriminaciju Roma u Srbiji i napade na njih i dodaje da nijedan počinilac nije priveden pravdi, kao i na prisilno iseljenje stanovnika nelegalno podignutih romskih naselja.

Navodi se da na Kosovu akcioni plan za primenu strategije za integraciju Roma, Aškalija i Egipćana tek treba da bude primenjen.

Sve više izbeglica, uključujući Rome, primorano je da se vrati na Kosovo, stoji u izveštaju, u kome se ukazuje na sporazume koje su nekoliko članica EU i Švajcarska u tom pogledu dogovorile sa Kosovom.

Pozivajući se na navode iz izveštaja Evropske komisije o prevenciji torture, objavljenog u januaru, posle posete predstavnika EK Srbiji u martu 2007, AI ističe da u Srbiji postoji manje optužbi za torturu prema zatvorenicima, ali da problem ostaje prekomerna upotreba sile prilikom hapšenja.

Na Kosovu je prisutno uskraćivanje prava pritvorenicima, navedeno je u izveštaju AI.

Kako je Amnesti internešenel ocenio stanje ljudskih prava u zemljama regiona, možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: