Tadić: Porez za "of šor" kompanije

Tadić traži od Poreske uprave i Vlade da se dosledno primenjuje zakon koji omogućava oporezivanje "of šor" kompanija.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

13:58

Default images

Kurs i ekonomska stabilnost zemlje zavise od toga da li novac ulazi ili izlazi iz zemlje, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Zbog toga, kako je rekao, država mora da kontroliše i kompanije čija sedišta se nalaze u poreskim rajevima. On je na kongresu Saveza samostalnih sindikata pozvao Poresku službu i Vladu da se dosledno primenjuje zakon koji omogućava oporezivanje "of šor" kompanija.

Svaki kongres, politički ili sindikalni, ima svoje sličnosti. Parolu, delegate, jednog kandidata za predsednika i goste koji dobijaju reč da pozdrave okupljene.

Gosti su ovog puta govorili o teškim temama. Stanju u srpskoj ekonomiji i položaju radnika.

Bolje će nam biti tek za dve godine, ali, kako je to rekao predsednik Srbije Boris Tadić, ni tada ukoliko se više ne štedi ukoliko se porez odliva u neke druge države.

“Želeo bih poreskim institucijama i Vladi Republike Srbije da ukažem na Član 2 Stav 2 Zakona o porezu na dobit pravnih lica koji omogućuje da se bolje puni naš budžet i omogućuje da kompanije koje su registrovane u svetu bivaju tretirane pre svega prema mestu gde ostvaruju profit“, poručio je Tadić.

Predsednik države založio se i za donošenje zakona koji omogućava ozbiljniju kontrolu of šor kompanija, što planiraju i neke evropske zemlje.

To, ubeđen je Tadić, neće dovesti do toga da takva preduzeća napuste srpsko tržište

“Ako napuste onda će Srbija imati drugačiji tretman tih privrednika. Uostalom, u Srbiji ostvaruju veće profite nego na nekim drugim tržištima“, ocenio je Tadić.

Velike srpske privrednike proizvao je i ministar policije Ivica Dačić, ali ne zbog kriminala već zbog načina na koji se odnosi prema radnicima.

“Gde su sindikati u preduzećima najvećih biznismena u Srbiji? Je l’ se čuje njihov glas? Znači, u svakom slučaju to pravo postoji svuda u svetu, u Evropi, zašto ne postoji i kod nas“, upitao je Dačić.

Sindikalcima se svideo Dačićev govor pa su ga često prekidali aplauzima. Sličan tretman je dobio i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić pozivajući na zajednički pronalazak rešenja za izlazak iz krize

“Svi smo u istom čamcu, ne može neko da padne u vodu i da ne bude pokvašen ukoliko se taj čamac preturi. Ovo jeste najveća kriza u poslednjih nekoliko decenija, ne može Vlada donositi nikakve odluke bez vas, mimo vas ili protiv vas, a najmanje može donositi odluke koje se tiću radnika i njihovih prava”, kazao je Ljajić.

I dok su predsednik i ministri govorili o radničkim pravima i izlasku iz krize, sindikalci nisu morali da razmišljaju za koga će glasati na izborima za predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije jer je bio samo jedan kandidat - Ljubisav Orbović.

“To je bila njihova inicijativa i njihovi predlozi. Jednostvano su smatrali da ovo što sam radio je zadovoljavajuće i ovaj rad koji smo do sada imali bio je timski rad”, kazao je on.

Sindikat je vladi poručio da je glavni izvor problema u Srbiji loša privatizacija velikog broja preduzeća zbog čega treba strogo da sankcioniše sve poslodavce koji ne isplaćuju ni zagarantovanu minimalnu zaradu.

Opširnije o ovoj temi možete čitati na našoj stranici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: