Arnaut: Dobri odnosi BiH i Srbije

Odnosi BiH i Srbije konstantno idu uzlaznom putanjom, ali cilj je da se oni podignu na još viši nivo, izjavio je novi ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.05.2010.

13:04

Default images

Arnaut je rekao da će tokom svoje diplomatske misije nastojati da ohrabri građane BiH i Srbije da međusobnu saradnju podignu na viši nivo.

"Aktivnosti idu svojim tokom i iskrene su. Dobrosusedski odnosi mogu nam pomoći da brže uđemo u porodicu Evropske unije", kazao je ambasador.

On je rekao da deklaracija o Srebrenici, koja je nedavno usvojena u Skupštini Srbije, predstavlja pozitivan korak na putu unapređenja odnosa dve zemlje i doprinosi regionalnom pomirenju.

Arnaut je primetio i da javno mnjenje u Srbiji ima pozitivan odnos prema najavljenoj poseti predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Beogradu.

"To će biti njegova prva poseta Beogradu posle skoro 20 godina i svi čekaju da se odnosi dve zemlje na neki način odmrznu", rekao je ambasador.

On smatra da će Silajdžićeva poseta Beogradu uslediti uskoro, pošto je 25. maja otkazana zbog, kako je navedeno iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH, kvara motora na avionu kojim je trebalo da doputuje iz Njujorka u Minhen, a potom da nastavi put u Beograd.

"Obe strane traže slobodan termin i obe strane to žele. Mislim da bi do te posete moglo doći ovih dana, čim se usaglase protokoli", kazao je Arnaut.

Uz unapređenje političkih odnosa, dobra saradnja se posebno moze ostvariti u oblasti privrede i kulture, dodao je on.

"To je potvrdio i festival Dani Sarajeva u Beogradu koji je održan ovih dana i kada su predstavljeni monografija i faksimil čuvene Sarajevske hagade. Ta manifestacija bila je veoma posećena, a dogovoren je i niz drugih kulturnih događaja", rekao je on.

"Kada je reč o privredi, mislim na zajednički nastup firmi iz BiH i Srbije na trećim tržištima, kao što je nekad bio slučaj. Mi nemamo jezičkih barijera i stvari se mogu lakše završavati", zaključio je Arnaut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: