Očekivanja od dogovora sa MMF-om

Građanima Srbije predstoje još dve teške godine, kažu u MMF-u. Sporazum će doprineti stabilnosti kursa, poručuju iz Vlade Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

10:06

Default images

Srpske vlasti i Međunarodni monetarni fond postigli su dogovor o četvrtoj reviziji stend baj aranžmana, što će Srbiji omogućiti da povuče deo tranše od 380 miliona evra.

Plate i penzije ostaće zamrznute do kraja godine, ali će se najugroženijim penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru isplatiti jednokratna pomoć.

U Vladi očekuju da će rezultat uspešnih pregovora sa MMF-om biti i stabilniji kurs dinara.

Teški, ali konstruktivni - tako su predstavnici MMF-a opisali ragovore koji su dve nedelje vođeni sa srpskim vlastima. Sada su svi odahnuli.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da dogovor sa MMF-om donosi više dobrih stvari. Prema njegovim rečima, rezultat pregovora će pre svega uticati na stabilnost dinara.

Dinkić je rekao da su devizne rezerve rekordne i trenutno iznose 11 milijardi evra, što je sasvim dovoljno da Narodna banka može da interveniše na deviznom tržištu.

Ministar je objasnio da Srbija neće povlačiti sredstva od kraja juna, kada ih MMF odobri, jer trenutno imamo četiri puta veće devizne rezerve od ukupne mase dinara kod građana i banaka.

MMF je i ovoga puta negde popustio, a negde ostao čvrst. Tako Srbiji nije dozvoljeno odmrzavanje plata, ali prema rečima ministarske finansija Diane Dragutinović, MMF je odobrio povećanje deficita budžeta Srbije sa ranije dogovorenih četiri odsto BDP-a na 4,8 procenata, odnosno na oko 140 milijardi dinara.

Ona je dodala i da se rebalans budžeta planira za poslednji kvartal 2010.

"Srpska privreda se oporavlja i menja strukturu tako što postaje više orijentisana na izvoz, ali oporavak nije tako brz kao što je očekivano", kazala je Dragutinovićeva i navela da je jedan glavnih razloga uticaj grčke krize na region i svet.

Umesto odmrzavanja plata i penzija za koje nema para, biće isplaćena jednokratna pomoć. Za to će od prihoda javnih preduzeća i institucija biti izdvojeno 6,5 milijardi dinara.

Prema rečima ministra Dinkića, dogovoreno je da se omogući jednokratna isplata bonusa u javnim službama u vidu regresa za godišnji odmor koju neće dobiti pomoćnici ministara. On kaže i da će isti iznos dobiti i penzioneri sa najnižim primanjima. Za Božić je predviđen još jedan bonus u visini od 5.000 dinara.

Osim novca za penzionere i zaposlene u javnom sektoru, dogovormom sa MMF-om odobrena su i veća socijalna davanja, kaže ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić.

On je objasnio da će biti izdvojeno 252 miliona dinara za narodne kuhinje - 69 postojećih i 10 novih. Takođe će biti odvojen 131 milion dinara za 53.300 lanč paketa osnovnih životnih sredstava i higijenske pakete za stara lica i seoske porodice.

Predviđena je i pomoć porodicama koje se nalaze u takozvanoj sivoj liniji siromaštva, odnosno one koje su siromašne ali ne ispunjavaju uslove za dobijanje socijalne pomoći i za tu namenu biće odvojeno 100 miliona dinara.

Takođe je predvidjeno i 400 miliona dinara za socijalne usluge na lokalnom nivou u 48 najnerazvijenijih opština što podrazumeva pomoć u kući, osnivanje gerontoloških centara i pomoć deci sa smetnjama u razvoju.

Sporazum je postignut, ali predviđanja MMF o daljem kretanju srpske ekonomije međutim nisu tako sjajna.

”Dobra vest je da je privreda nastavila da se oporavlja, ali nije dobra vest da je taj oporavak sporiji nego što se očekivalo. Mi verujemo da će 2010. i 2011. godina biti vrlo verovatno teške za srpsku ekonomiju. Sa tim moramo biti realni”, rekao je Albert Jeger iz MMF-a.

Optimizam ministra Dinkića ni sa ovom procenom MMF-a, međutim, nije opao.

“Ali želim da vas podsetim da je MMF čak tri puta menjao svoje projekcije tokom aranžmana, tako sam prilično ubeđen da će sledeći put kada dođu u avgustu izaći sa drugom projekcijom. Iz kog razloga, pa budžetski prihodi su bolji nego ranije, ”, očekuje on.

Srpskoj vladi ovoga puta postavljen je i uslov da do juna parlamentu dostavi predlog Zakona o penzionom sistemu. Isti rok srpskim vlastima dat je i za ispunjavanje datog obećanja racionalizacije u državnoj administraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: