AI: Nepoštovanje ljudskih prava

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je osudila SAD, Rusiju i Kinu zbog nedovoljne borbe u zaštiti ljudskih prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

08:19

Default images

U svom godišnjem izveštaju koji obuhvata stanje u 159 zemalja, Amnesti internešenel je upozorio na rast ksenofobije, rasizma i netolerancije, posebno u Evropi i Aziji.

Blokiranje napretka na polju međunarodne pravde, zaštita svojih saveznika, delovanje samo onda kada je to politički zgodno neke su od zamerki koje je na račun tri najveće sile izrekao Amnesti internešenel.

“Naš izveštaj pokazuje da moćne zemlje stavljaju sebe iznad zakona i štite svoje saveznike, a pravda se sprovodi kada je prihvatljiva. Jedan od pokazatelja koliko su zemlje posvećene pravnom sistemu je i pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu. Od svih zemalja, sedam to tek treba da uradi. To su SAD, Kina, Rusija, Turska, Indija, Indonezija i Saudijska Arabija”, objašnjava Klaudio Kordone iz Amnesti internešenela.

Amnesti internešenel je u svom izveštaju izneo zamerke na rad predsednika SAD i njegovih neispunjenih obećanja o zatvaranju zatvora Gvantanamo.

“Predsednik Obama je obećao da će zatvoriti Gvantanamo u roku od godinu dana. Ipak, zatvor je još uvek otvoren, suđenja su i dalje u toku. I dalje ima zatvorenika, a još niko nije snosio odgovornosti za povrede tokom rata protiv terorizma”, dodao je Kordone.

U izveštaju se navodi da niko ne sme biti van zakona, a od Valda se očekuje da pravdu ne koristi u postizanju političkih ili ličnih interesa.

“Ruski pravni sistem je potpuno neefikasan u pronalaženju onih koji su odgovorni za smrt boraca za ljudska prava, advokata, novinara i drugih aktivista. Prošle godine Rusija je iskoristila svoju moć da blokirala međunarodni nadzor u gruzijskim otcepljenim oblastima Južnoj Osetiji i Abhaziji”, kaže Nikola Dukvort, takođe iz organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Amnesti internešenel upozorava na gorući problem društva sa kojim se treba uhvatiti u koštac, a to su milioni siromašnih. Vlade se u izveštaju pozivaju na sprečavanje diskriminacije žena i promovisanje rodne jednakosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: