Turska medijator oko Silajdžića?

Beograd i Sarajevo, svako sa svojom interpretacijom događaja, obratili se Turskoj da pomogne u krizi zbog otkazivanja posete Harisa Silajdžića, piše "Danas".

Izvor: Danas

Četvrtak, 27.05.2010.

00:33

Default images

Srbija traži od Turske da Haris Silajdžić odustane od posete Iliji Jurišiću, a Bosna i Hercegovina da mu se to omogući, saznaje "Danas".

Prema saznanjima "Danasa", šef diplomatije BiH Sven Alkalaj boravio je prethodna dva dana u Beogradu, daleko od očiju javnosti, kao "prethodnica" Silajdžiću.

Alkalaj i ostali članovi delegacije iz Sarajeva otputovali su juče popodne iz Beograda jer su, kako je objašnjeno Danasu, shvatili da su šanse da Srbija u skorije vreme izađe u susret zahtevima u vezi posete Iliji Jurišiću minimalne. Oni su doputovali u Beograd u utorak, 25. maja, rano ujutru, ne znajući da će se situacija u vezi Silajdžićeve posete već posle par sati drastično zakomplikovati.

Prvo je dolazak bošnjačkog člana Predsedništva BiH odložen zbog kvara na motoru aviona, kojim je trebalo iz Njujorku preko Minhena da doputuje u Beograd, a odmah potom se oglasilo Ministarstvo pravde Srbije saopštenjem da su, sve do petka, zabranjene posete Kazneno-popravnom zavodu Zabela i Okružnom zatvoru u Beogradu, u kojem je Jurišić smešten.

"Danasovi" diplomatski izvori navode da su juče i prekjuče i iz Beograda i iz Sarajeva upućene diplomatske depeše u Ankaru, sa suprotstavljenim verzijama događaja, a obavljeno je i više susreta "oči u oči". Srbija je tražila pomoć Turske da ubedi Silajdžića da odustane od posete Jurišiću, dok vlasti u Sarajevu zahtevaju da mu se to omogući. Podsetimo, srpsko pravosuđe osudilo je Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog komandne odgovornosti u slučaju Tuzlanske kolone.

"Najpre se činilo da su razlozi odlaganja posete tehničke prirode, a zatim se ispostavilo da su oni ipak suštinski, jer je Silajdžić insistirao da poseti Iliju Jurišića koji je osuđen za ratne zločine. To znači da postoji ozbiljan problem između Beograda i Sarajeva, koji se odnosi na presudu Jurišiću, ali i na interpretaciju događaja vezanih za slučajeve Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice. Da li će to biti rešeno diplomatskim kanalima i uz posredovanje treće strane, to tek treba videti", kaže za "Danas" profesor FPN i bivši ambasador Predrag Simić.

Prema njegovim rečima, Turska je očigledno bila posrednik da do susreta dođe i imala je i motiva i načina da utiče na prevazilaženje jaza između Beograda i Sarajeva, jer se bez njene intervencije ne bi ni dogodio susret u Istanbulu, krunisan "trojnom" deklaracijom.

"Iako je sve procurilo u javnost, još postoje uslovi da se diplomatskom intervencijom otklone problemi i da se nađe rešenje. Beogradu je veoma važno da se odnosi sa Sarajevom unaprede, čak i po cenu pogoršanja odnosa s Banjalukom. Očigledno je da je Beogradu prioritet da kroz unapređenje odnosa sa Sarajevom obezbedi pozitivnu odluku Brisela u pogledu ratifikacije SSP i kandidature za članstvo u EU. Time je moguće objasniti tolerantan i kompromisan stav Beograda na neke prethodne Silajdžićeve izjave", objašnjava Predrag Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: