Blic: NBS brani dinar na kvoti 103

Bankari očekuju stabilizaciju kursa i upozoravaju da ovakva situacija slabljenja domaće valute nikom nije u interesu, piše "Blic".

Izvor: Blic

Četvrtak, 27.05.2010.

00:21

Default images

Današnji srednji kurs evra će iznositi 102,81 dinara, a bankari očekuju da NBS neće dozvoliti da evro ode preko 103 dinara.

"Ne mislim da dinar ide ka sunovratu. U nekom trenutku uspostaviće se ravnoteža, ali na kom nivou teško da može da se predvidi", komentariše za "Blic" Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora "Hipo Alpe-Adrija banke".

Uz napomenu da je iako nezahvalno prognozirati kretanje kursa, u "Banci Inteza" očekuju da će se uz aktivniju ulogu Narodne banke kurs ubrzo stabilizovati. Od početka godine centralna banka prodala je skoro milijardu evra - 976,5 miliona. Da nije bilo tih intervencija, kurs evra sigurno bi bio mnogo veći. Čupić smatra da bi centralna banka morala da spreči velike dnevne fluktuacije kursa, a ostalo je rezultat rada tržišta i stanja u privredi Srbije.

Slično misli i Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora "Erste banke". Narodna banka može da kurs drži pod kontrolom i mislim da je odlučila da ga održava ispod 103 dinara, naglašava Carić.

Više je razloga naglog pada domaće valute poslednjih desetak dana. Trenutno dešavanje sa kursom spoj je negativnih kretanja na tržištu, ali i dejstva psihološkog faktora, smatraju bankari. Realnost je da kompanije kupuju devize i to za brojne potrebe, kao i da se svi obezbeđuju od deviznog rizika, i oni što kupuju i oni što prodaju devize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: