Premijeri: Dobri odnosi SRB i SLO

Premijeri Srbije i Slovenije, Mirko Cvetković i Borut Pahor, ocenili su u Ljubljani odnose dve zemlje kao dobre. Održana i poslovna konferencija privrednika.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

00:29

Default images

Slovenački premijer je kazao da su "odnosi prijateljski, politička saradnja intenzivirana, a i ekonomski odnosi dveju zemalja napreduju uprkos krizi".

Pahor je, posle razgovora dva premijera, pohvalio i zatvaranje jednog od pitanja između Slovenije i Srbije, a to je socijalni sporazum, koji bi trebalo da počne da važi i primenjuje se od 1. jula ove godine.

O socijalnom sporazumu premijer Mirko Cvetković je razgovarao i sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom.

Tom prilikom je Tirk ocenio da je ratifikacija ovog sporazuma važan korak jer pomaže uređivanju pitanja penzija državljana Srbije, koji su ih zaradili radom u Sloveniji.

Premijeri dve zemlje pohvalili su ekonomske odnose Srbije i Slovenije, dodavši da bi oni mogli i dalje da se unapređuju.

Slovenački premijer je dodao i da je dogovoreno da se što pre sastanu visoki predstavnici obe zemlje koji bi trajno rešili otvoreno pitanje imovine slovenačkih i srpskih preduzeća.

Slovenački predsednik Danilo Tirk takođe je skrenuo pažnju premijeru Srbije na ovaj problem, rekavši da su najvažnija nerešena pitanja dve zemlje - pitanje imovine slovenačkih preduzeća u Srbiji, pitanje sukcesije arhiva i nekretnina diplomatskih predstavništava.

Tirk i Cvetković su se složili da je rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje od velikog značaja za razvoj odnosa Srbije i Slovenije, kao i za pomoć koju Slovenija obezbeđuje Srbiji na njenom putu ka EU.

Danilo Tirk i Mirko Cvetković su, tokom razgovora, pohvalili i saradnju policija dve zemlje, koja je rezultirala brojnim hapšenjima narkodilera, do kojih je juče došlo u Sloveniji.

Slovenačko-srpska poslovna konferencija

U Ljubljani je održana i slovenačko-srpska poslovna konferencija, kojoj su pored premijera obeju zemalja, prisustvovali i predsednici Privrednih komora i predstavnici više od 100 preduzeća.

Tokom zvanične posete premijera Srbije, Mirka Cvetkovića, Sloveniji, u slovenačkoj Privrednoj komori je, u sredu popodne, održana poslovna konferencija, kojoj je prisustvovalo više od oko 50 srpskih i 60 slovenačkih preduzeća.

Tom prilikom je slovenački premijer, Borut Pahor rekao da je jačanje odnosa između Srbije i Slovenije jako važno, jer se nalaze u osetljivom regionu, kao i da je poverenje među državama važno i za poslovne odluke. Premijer Pahor je dodao i da je robna razmena između dveju zemalja, zbog privredne krize prošle godine, donekle smanjena, iako ponovo polako jača, rekavši i da bi obe države trebalo da iskoriste prednosti svog geopolitičkog položaja, podsetivši da je Slovenija jedina od država nekadašnje Jugoslavije koja je članica EU, šengenske i evro zone.

Premijer, Mirko Cvetković, je rekao da Srbija daje veliki značaj razvoju saradnje sa Slovenijom, kao i da se ta saradnja stalno poboljšava, još jednom pohvalivši slovenačke investitore u Srbiji, koji su prema njegovim rečima među najkvalitetnijima.

Predsednik slovenačke Privredne komore, Zdenko Pavček je, ovom prilikom, rekao da su zalaganja za saradnju među državama posebno važna u vremenima krize, kao i da je, uprkos prošlogodišnjem padu robne razmene, Srbija i dalje najzanimljivije tržište i jako zanimljiva sredina za brojne slovenačke investitore.

Pavček je dodao i da, pored ustaljenih oblika saradnje među državama, postoje i dodatne mogućnosti u oblastima poljoprivrede, infrastrukture, turizma i energetike, pri čemu je jako važna aktivna saradnja privrednika obeju zemalja.

Predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin je dodao da Srbija i Slovenija, koje su i geografski i privredno povezane, moraju da i dalje jačaju regionalnu saradnju i regionalnu privredu. Bugarin je podsetio i da je Srbija za Sloveniju važan partner i zbog prodora na rusko tržište, dok je Slovenija bitna Srbiji zbog ulaska na tržišta EU.

Prema rečima Miloša Bugarina, u Ljubljani, Srbija će za podsticanje srpskih investicija u Sloveniji ubuduće, godišnje, nameniti 8 miliona evra, dodavši da se nada da će ta ulaganja dati plodove.

Robna razmena između Slovenije i Srbije, 2009. godine, je iznosila 793,7 miliona evra, odnosno 27,3 odsto manje no 2008. godine. Slovenački izvoz u Srbiju je bio vredan 532,6 miliona evra, odnosno 24,8 odsto manje no 2008. godine, dok je uvoz iz Srbije u Sloveniju, u odnosu na 2008. godinu, pao za 31, 8 odsto na 261,1 milion evra.

Cvetković: Postignut dogovor sa MMF-om

Odgovarajući na pitanja novinara u Ljubljani, o rastu dinara poslednjih dana, premijer Mirko Cvetković je rekao da očekuje da sutra bude objavljen pozitivni rezultat razgovora koje Misija MMF-a vodi u Beogradu, što će omogućiti i implementaciju tog dogovora, dodavši da je do rasta dinara možda došlo i zbog bojazni da ne dođe do dogovora između MMF-a i Srbije.

Premijer je dodao i da ne očekuje dalji bitan rast dinara, kao i da je kurs dinara dogovoren sa MMF-om, odnosno da je dogovoreno da se pri određivanju kursa uvažavaju dnevne fluktuacije, a ne veštačko kreiranje kursa.

Zbog toga premijer očekuje da će u Srbiji i dalje važiti plivajući kurs dinara, koji se tržišno formira, bez odbrane kursa po svaku cenu.

Opširnije o dogovoru Srbije i MMF-a, koji je najavio premijer Cvetković, možete čitati na našoj stranici Biz.

Premijer Mirko Cvetković je pohvalio i slovenačke investitore u Srbiji, dodavši da je kriza na dan iznela i brojne neuspele privatizacije, među kojima nema ni jedne slovenačke, dodavši da se nada da će slovenački investitori i dalje ulagati novac u Srbiji.

Tokom popodneva će u slovenačkoj Privrednoj komori biti održana poslovna konferencija kojoj će prisustvovati premijeri obeju zemalja i više od 100 preduzeća iz Srbije i Slovenije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o namerama rodbine haškog optuženika Ratka Mladića da ga proglase mrtvim, premijer Srbije je rekao da kako god taj proces bude završen, Srbija će nastaviti traganje za Mladićem sa namerom da ga uhapsi, kao i da je njegovo hapšenje tehničko, a ne političko pitanje u Srbiji, te da je "90 odsto svih službi u Srbiji angažovano na pitanju Mladića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: