Silajdžić ne dolazi zbog Jurišića

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić neće doći u Beograd, jer mu nije omogućeno da u zatvoru poseti Iliju Jurišića, izjavili sarajevski zvaničnici.

Izvor: FoNet, Danas

Sreda, 26.05.2010.

00:13

Default images

Ambadasor BiH u Beogradu Boriša Arnaut kaže da je u Silajdžićevom programu bila je predviđena i poseta Jurišiću, koji je nepravosnažno osuđen u Beogradu.

U međuvremenu je, kako kaže, postavljena zabrana posete zatvorenicima u srpskim zatvorima, "tako da se nije uspelo doći do rešenja i odložena je poseta do sledeće prilike kada će moći posetiti Jurišića".

"To je u potpunosti poremetilo predviđeni tok i razgovora ovde i posete Beogradu, a kako će se to odraziti, videće se", ocenio je Arnaut.

Silajdžić je u Beograd trebalo da doputuje juče, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, ali je juče ujutru otkazao dolazak zbog "kvara na motoru" aviona na njujorškom aerodromu, saopštio je njegov kabinet.

Ministarstvo pravde juče je, kako je rečeno, iz bezbednosnih razloga obustavilo posete svim zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu, gde se inače Jurišić nalazi, i u Kazneno-popravnom zavodu Zabela u Požarevcu. Posete su obustavljene do petka.

Arnaut: Imali smo dozvolu suda

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić imao je pismenu dozvolu Okružnog suda u Beogradu da 25. maja u zatvoru poseti Iliju Jurišića, rekao je Silajdžićev savetnik Damir Arnaut.

Arnaut je rekao da je u ovom slučaju poštovana diplomatska procedura, odnosno da je Ambasada BIH u Beogradu takav zahtev uputila Ministarstvu pravde Srbije, te da je zvanično Okružni sud u Beogradu dozvolio da Silajdžić poseti Jurišića.

"Nas je u neku ruku poslužila sreća. Iako smo od srbijanske strane još u petak 21. maja dobili pismeno odobrenje za predsedavajućeg Silajdžića i njegov tim da posete Jurišića 25. maja, Ministarstvo pravde Srbije je to jutro - u vreme kada je predsedavajući trebalo da bude na putu za Beograd - odaslalo obaveštenje o obustavljanju svih poseta tom zatvoru do petka 28. maja", objasnio je Arnaut.

On je dodao da je "plan bio da Silajdžić sleti u Beograd i tek tada dobije obaveštenje da ipak ne može posetiti Jurišića, odnosno da se dovede pred svršen čin".

"Meni je žao što se srbijanska strana služi tako neprimerenim trikovima, ali je činjenica da su oni i pored savršeno smišljenog plana na kraju imali jedan veliki peh zbog kvara na Lufthansinom avionu", rekao je Silajdžićev savetnik.

On je istakao da "Silajdžić u svakom slučaju ostaje opredeljen za posetu Beogradu čim srbijanska strana odgovori na jučerašnju notu Ambasade BiH i potvrdi identičan program posete koji je srbijanska strana vec pismeno potvrdila za planiranu posetu 25. maja".

Silajdžićev kabinet, kao i kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića saopštili su da rade na usaglašavanju novog termina posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: