Japanac umro od prekomernog rada

Mladi Japanac koji je ostvario ukupno 272 radnih sati u jednom mesecu u jednom japanskom lancu restorana, preminuo je od "prekomernog rada".

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

18:58

Default images

Kako piše britanski “Telegraf“, Motojasu Fukiage (24) iz Kjota umro je od srčanih smetnji u snu, pošto je u poslednja četiri meseca na poslu provodio više od 14 sati dnevno.

Porodica preminulog mladića potvrdila je pred sudom da je Motojasu ostvario 112 sati prekovremenog rada uz regularno radno vreme od 40 sati sedmično, što znači da je ukupno radio 272 sata u toku meseca.

Sud u Kjotu naložio je poslodavcu da roditeljima žrtve isplati odštetu od 700 000 evra, a sudija je kompaniju i rukovodstvo proglasio neodgovornom, jer su "zanemarili svoju dužnost da razmotre radne sate zaposlenih tako da život zaposlenog i njegovo zdravlje ne bi bili ugroženi", javljaju japanski lokalni mediji, a prenosi dopisnik “Telegrafa“ iz Tokija.

"Ne želim novac. Želim da nam vratite sina", rekao je otac preminulog mladića, posle čitanja presude.

Advokat porodice preminulog mladića naveo je da će presuda imati veliki uticaj na lanac restorana, gde je "veliki prekovremeni rad tako uobičajen".

Britanski dnevnik podseća da je Japan u svetu poznat kao država gde je dugačko radno vreme i gde se puno radi i jedna od samo nekoliko zemalja, u kojima je zvanična vlast morala da kreira reč u značenju "smrt od prekomernog rada".

“Telegraf“ navodi da se ta reč na japanskom kaže "karoshi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: