Mađarska za zakon o državljanstvu

Mađarski parlament usvojio je zakon koji omogućava Mađarima iz susednih zemalja dobijanje dvojnog državljanstva.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

12:39

Default images

Za zakon su glasala 344 poslanika, tri su bila protiv, a pet poslanika je bilo uzdržano.

Stranka desnice Fides, koja ima dve trećine poslanika u parlamentu neophodnih za izmene Ustava, želi da taj zakon stupi na snagu 20. avgusta, kada je državni praznik u Mađarskoj.

Međutim, zakon o dvojnom državljanstvu počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine.

Prema usvojenom zakonu, Mađari iz susednih zemalja moći će da dobiju dvojno državljanstvo, ali ne i pravo glasa, za šta je potrebno da imaju prebivalište u Mađarskoj.

Taj zakon, kako podseća agencija Frans pres, obuhvata 3,5 miliona Mađara od kojih najveći broj živi u Rumuniji i Slovačkoj, ali i u Srbiji, Hrvatskoj, Ukrajini i Austriji.

Mađari u Slovačkoj čine gotovo 10 odsto od ukupno 5,4 miliona stanovnika, dodaje AFP.

Slovački premijer Robert Fico je oštro kritikovao taj zakon i rekao da će ga njegova zemlja shvatiti kao pretnju po bezbednost.

Slovačka je pre dve nedelje pozvala na konsultacije svog ambasadora u Budimpešti, podseća AFP.

Slovački poslanici su juče u rezoluciji izrazili duboku uznemirenost zbog najavljenih izmena mađarskog zakona i upozorili da je to jednostrani korak koji je usmeren ka stvaranju institucionalnih veza preko državljanstva sa oko pola miliona Mađara u Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: