"Manjeti Mareli" gradi fabriku

Italijanska kompanija "Manjeti Mareli" potpisala sporazum sa Vladom Srbije i Kragujevcem o izgradnji fabrike autodelova u koju će biti uloženo 60 miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

11:05

Default images

Potpsinici su ministar ekonomije Mlađan Dinkić, predsednik italijanske fabrike "Manjeti Mareli" Eugen Razeli i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je kazao, nakon potpisivanja sporazuma, da bi izgradnja fabrike u Kragujevcu trebalo da počne u narednih nekoliko meseci i da će na leto naredne godine početi proizvodnja.

Sklapanjem sporazuma između Srbije i glavnog Fijatovog dobavljača delova, fabrike "Manjeti Mareli“ počela je poslednja faza sklapanja novog modela automobila u kragujevačkoj fabrici.

Mareli će u svojoj novoj fabrici u Kragujevcu zaposliti 400 radnika i proizvoditi delove za 200 000 vozila godišnje.

Izvršni direktor Marelija Euđenio Razeli najavio je da će u Kragujevcu proizvoditi sisteme suspenzije, izduvne sisteme i sisteme mehaničke kontrole.

"U Srbiju smo došli da bismo služili novom Fijatovom poduhvatu, ali naš drugi veliki cilj je da stvorimo konkurentnu proizvođačku bazu, kako bismo opsluživali klijente i u drugim zemljama. Ova fabrika je naš prioritet i moram reći da je saradnja sa Vladom Srbije bila zaista izvanredna i pozivam i druge kompanije da imaju u vidu Srbiju prilikom svog strateškog razvoja“, kaže on.

Da bi "Manjeti Mareli" došao u Srbiju, Vlada je morala da im da i određene podsticaje. Kako je rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, obezbeđeno je 10 miliona evra bespovratnih sredstava, fabrika će biti u slobodnoj carinskoj zoni, a omogućene su i poreske olakšice italijanskoj kompaniji.

Kada fabrika, u koju će biti uloženo 60 miliona evra, sledeće godine počne da proizvodi delove, oni će biti korišćeni za novi Fijatov model B klase.

To o kakvom automobilu je reč Fijat i dalje drži u strogoj tajnosti.

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila kaže da će ta informacija biti objavljena dan pred početak proizvodnje u Kragujevcu.

"Mogu samo da vam kažem da će proizvodnja automobila biti locirana isključivo u Srbiji. To je naš veoma važan projekat jer će se taj automobil izvoziti širom sveta. Uvereni smo da će ovaj automobil postići izuzetan uspeh. I još jednu stvar ću vam otkriti. To je jedan veoma lep automobil“, smatra Altavila.

Potpisivanju sporazuma između Srbije i Marelija, pored predstavnika vlade i Fijata, prisustvovalo je i preko 150 potencijanih investitora. Svi oni okupili su se na prvoj konferenciji o auto-industriji koju su organizovali Vlada i italijanski proizvođač automobila na kojoj su Italijani i Srbi ubeđivali sve ostale da auto-delove prave u Srbiji kako zbog dobrih uslova tako i zbog bescarinskih sporazuma koje je naša zemlja potpisala.

Da će naročito 2013. biti značajna za srpsku auto-industriju uveren je još jedan potpredsednik Fijata Đani Koda, koji je zadužen za nabavljanje delova za automobile

"U 2013. i 2014. godini mi predviđamo da će udeo preduzeća iz Srbije u nabavci delova na svetskom nivou biti pet odsto. U novcu, to iznosi milijardu evra. To samo pokazuje koliku stratešku važnost za Fijat ima ovaj projekat u Srbiji“, rekao je Koda.

Na skupu učestvuje oko 150 kompanija iz Evrope, Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, od čega 55 iz Italije i 38 iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: