Poljska: Poplave odnele i 16. žrtvu

Broj žrtava katastrofalnih poplava u Poljskoj porastao je na 16, nakon što se jedna 13-godišnja devojčica udavila u mestu Pulavi na istoku Poljske.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

09:01

Default images

Poplave su pre devet dana u slivu Odre i Visle zahvatile najpre jug Poljske, i preko centralnih delova proširile se na sever te države.

Devojčica koja je danas stradala, upala je u reku kraj jednog mosta preko Visle, a spasioci su je izvukli iz reke već mrtvu, saopštio je portparol policije u Pulaviju Marćin Koper.

Policija je tim povodom ponovo apelovala na Poljake da ne izlaze na mostove i nasipe, jer su mnogi nasipi već natopljeni vodom, i upozorila da se zna u kom trenutku i gde bi voda mogla da ih probije.

Policija i dalje traga za jednim 15-godišnjakom koji je zajedno sa vršnjakom došao u nedelju na ideju da se kupa u nabujaloj reci kod mesta Kšižanov u centralnoj Poljskoj a bujica ga je odnela.

Poplavni talas Vislom stiže već na sever gde hiljade vojnika, spasilaca, policajaca i lakših osuđenika uz pomoć meštana učvršćuju nasipe.

Prema procenama hidrometeorologa reke neće naneti veće štete na severu zemlje, posebno ne Odra, čiji poplavni talas se kreće brže nego Vislom i prolazi za svega 48 sati, dok se visok vodostaj Visle drži i po pet, šest dana.

Prestonicu Varšavu, u kojoj je raspust svojim đacima dalo oko 200 škola u nekoliko četvrti, koje bi bile ugrožene ako bi Visla probila nasipe, muče sada najviše podzemne vode koje izbijaju pored nasipa.

Varšavljani su zbog glasina da su poplave ugrozile vodovod masovno počeli da kupuju flaširanu vodu.

U južnim vojvodstvima Poljske posle najnovijih meteoroloških prognoza strahuju da bi poplave mogle da se ponove iako se voda još nije povukla sa popljavenih livada i poljana.

"Čekaju nas ponovo kiše, mestimično do 25 milimetara", kazao je danas novinarima portparol Hidrometeorološkog instituta Lukaš Legutko.

Žitelji Šlezije, Malopoljskog i Švjentokšižskog vojvodstva plaše
se da nasipi natopljeni vodom ne bi izdržali taj drugi talas poplava.

Vlasti su u borbu sa vodenom stihijom koja se vidi i iz svemira poslale 15 000 vatrogasaca i spasilaca, 5 000 vojnika, 7 000 policajaca i 6 000 lakših osuđenika iz zatvora širom zemlje, rekao je portparol Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

U pomoć su im pritekli i spasioci sa opremom iz Danske, Francuske, Nemačke, Letonije, Litvanije, Estonije, Češke, Mađarske, Ukrajine i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: