Incko: BiH nema jasnu viziju

Međunarodna zajednica je zabrinuta jer BiH nema viziju za zajedničku budućnost, ocenio je visoki predstavnik Valentin Incko u obraćanju Savetu bezbednosti.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

08:28

Default images

Glavni problem predstavlja činjenica da ne postoji saglasnost o tome kako ta država treba da izgleda, istakao je on i kritikovao ponašanje političkih strukutra BiH.

Susedne zemlje pokazuju spremnost na saradnju, ocenio je visoki predstavnik i kao primere naveo usvajanje rezolucije o Srebrenici u Srbiji i "priznanje Hrvatske da je odgovorna za zločine iz 90-ih".

Međutim, logika i jezik političara u BiH, za razliku od Srbije i Hrvatske, je sve gori, smatra Valentin Incko.

"Na pominjanje moguće nove države, kao i predloge da bi političari trebalo da počnu raspravu o 'mirnom raspadu' Bosne i Hercegovine, druga strana odgovara da nezadovoljani elementi slobodno mogu da odu, ali da im neće biti dozvoljeno da sa sobom povedu bilo koji deo zemlje", kaže Incko.

Incko je Savetu bezbednosti preneo da se Republika Srpska stalno suprotstavlja njegovim odlukama, dok vlasti Federacije BiH ne uspevaju da ispoštuju stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ipak, BiH je napravila realan napredak na mnogim poljima, ali da to nije slučaj sa privredom i reformama koje predstavljaju uslov za članstvo u EU.

“Zemlja se suočava sa problemima koje je neophodno hitno rešiti, ali je činjenica da je to dug proces i da bi trebalo iskoristiti progres koji je učinjen na drugim poljima da se poboljša i situacija u privredi."

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, istakao je da entiteti nemaju nikakva vlasnička prava nad imovinom Bosne i Hercegovine.

On je naveo da je BiH jedini naslednik Republike Bosne i Hercegovine i po Sporazumu o sukcesiji vlasnik sve imovine bivše Jugoslavije koja se nalazi na njenoj teritoriji.

“Verujem da je Član 1 ugrožen, reč je o Članu 1 Dejtonskog sporazma, koji kaže da Bosna i Hercegovina funkcioniše kao država prema međunarodnom pravu. Ako je država prema međunarodnom pravu, onda to jasno podrazumeva da funkcioniše, da ima svoja prava i obaveze, među kojma je i pravo na svoju vlastitu imovinu. To pravo se dovodi u pitanje i zato je vrlo važno da se taj član ni u kakvim pregovorima ne menja”, rekao je Silajdžić.

Pravo Bosne i Hercegovine na vlastitu imovinu, kako je naveo Silajdžić, u pitanje dovodi njegova politička opozicija, ali je to, prema njegovim rečima, učinio i visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Incko i Silajdžić posle sednice, odvojeno su razgovarali sa generlanim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: