Kompromis u sporu Iran-IAEA?

Iran predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kompromisni predlog za prevazilaženje spora oko nuklearnog programa Teherana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.05.2010.

13:40

Default images

Predlog se odnosi na sporazum te države sa Brazilom i Turskom o slanju dela niskoobogaćenog uranijuma u inostranstvo.

U pismu, koje je potpisao direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, navodi se da Iran smatra ovaj predlog "prodorom" u rešavanju spora.

Naime, predviđeno je da se 1.200 kilograma nisko obogaćenog uranijuma pošalje u Tursku na bogaćenje za potrebe medicinskog istraživanja.

Delegacija Teherana predala je danas u Beču generalnom direktoru IAEA Jukiju Amanu pismeni predlog na 45-minutnom sastanku.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Irana Ramin Mehmanparast istakao je da je Teheran prihvatio bogaćenje svog uranijuma u Turskoj da bi pokazao dobru volju u smanjenju tenzija oko svog nuklearnog programa koji, kako tvrde iranske vlasti, ima samo mirnodopsku svrhu.

Inače prvobitni predlog IAEA, koji je takođe sadržao bogaćenje iranskog uranijuma u inostranstvu, propao je u oktobru nakon neslaganja oko detalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: