"Pjongjang mora da se izvini"

Više nećemo trpeti "brutalnost" režima Severne Koreje, rekao predsednik Južne Koreje, objavljujući da su prekinuti trgovinski odnosi s Pjongjangom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2010.

08:38

Default images

Pjongjang mora da se zvanično izvini za potapanje vojnog broda "Čonan" torpedom, u kojem je 26. marta poginulo 46 mornara, kaže šef južnokorejske države Li Mjang-bak.

Brodovima Severne Koreje je zabranjen ulaz u vode Južne Koreje, a ceo slučaj će biti iznet pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Posle vanrednog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Seulu, predsednik Južne Koreje Li Mjang-bak objavio je prekid trgovinskih odnosa sa Severnom Korejom.

Predsednik Li Mjang-Bak je to objavio iz dvorane Spomenika ratnim herojima u Seulu.

"Od ovog trenutka, nijedan brod iz Severne Koreje neće moći da plovi kroz bilo koju pomorsku trasu pod našom kontrolom, kako je bilo dogovoreno Međukorejskim sporazumom o pomorskom saobraćaju. Morski putevi namenjeni saradnji dveju Koreja nikada više ne smeju da budu upotrebljeni za oružane provokacije. Trgovina i razmena između Republike Koreje i Demokratske Narodne Republike Koreje je suspendovana", rekao je Li Mjang-Bak.

Predsednik Južne Koreje je u govoru prenošenom na gotovo svim TV mrežama podsetio na niz smrtonosnih napada osmišljenih i organizovanih u Pjongjangu.

"Uvek, i iznova smo tolerisali brutalnost Severne Koreje. To smo činili, jer smo uvek istinski težili miru na Korejskom poluostrvu. Sada je, međutim, drugačije. Severna Koreja će platiti zbog svojih provokacija na odgovarajući način", izjavio je Mjang-Bak.

Oštar ton, koji je bio retkost zbog vođenja prijateljske politike Seula prema Pjongjangu, nastavljen je jasnim zahtevom:

"S pažnjom pozivam vlasti Severne Koreje da se odmah izvine Republici koreji i međunarodnoj zajednici; da odmah kazne odgovorne, i one koji su umešani u incident."

Komisija za primirje Ujedinjenih nacija je, tokom istrage, zaključila da je Pjongjang potapanjem broda "Čonan" narušio primirje iz 1953. godine, kojim je prekinut, ali nikada nije završen rat koji je podelio Korejsko poluostrvo.

Podršku Seulu dala je američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u Pekingu otvorila trgovinske pregovore Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasti u Pekingu su, kao najbliži saveznik Pjongjanga, obe strane pozivale na uzdržanost.

Severna Koreja je do sada uporno poricala umešanost u incident, i pretila "opštim ratom" ukoliko bi zbog toga došlo do odmazde ili kažnjavanja Pjongjanga.

Obama: Vojska SAD će tesno sarađivati sa Seulom

Predsednik SAD Barak Obama pružio je danas podršku Seulu uz obećanje da će američka vojska "tesno sarađivati" sa južnokorejskim vojnicima kako bi "sprečila novu agresiju" Severne Koreje.

Američki predsednik je ocenio da mere koje Seul namerava da preduzme prema svom susedu "potpuno primerene" i zatražio od svoje vlade da preispita američki politiku prema Severnoj Koreji.

Korejska kriza biće i jedna od glavnih tema kineskih i američkih zvaničnika koji su ranije danas u Pekingu započeli godišnji sastanak pod nazivom "Strateški i ekonomski dijalog".

Rezultati međunarodne istrage, objavljeni krajem prošle nedelje, pokazali su da je južnokorejski brod koji je sa 46 pripadnika mornarice potonuo u martu, pogodio torpedo ispaljen sa severnokorejske podmornice.

Kina poziva na uzdržanost

Kina je ponovila poziv svim stranama da iskažu "mir i uzdržanost", pošto su SAD pozvale Severnu Koreju da se izvini Seulu zbog potapanja južnokorejskog broda "Čeonan".

Slučaj potpoljenog broda treba da bude rešavan "fer i objektivno", "kao druga međunarodna pitanja", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: