Kacin: Napredak Beograda i Prištine

Srpske i kosovske vlasti moraju raditi na unapređenju dijaloga, naročito kada je reč o regionalnoj saradnji, slažu se poslanici Evropskog parlamenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2010.

08:18

Default images

I dok je izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin zadovoljan naporima koje ulažu Beograd i Priština, pojedini poslanici smatraju da to nije dovoljno.

Dijalog i zajednički napor na putu ka Evropskoj uniji - to kao najvažnije u odnosima Beograda i Prištine vidi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. Ima pomaka u dijalogu, kaže Kacin.

"Mislim da je u poslednje vreme više racionalnog, nego emotivnog, da se taj emotivni istorijski pristup koji je bio konfrontirajući na neki način povlači i da ima više tih racionalnih pristupa u korist obe strane. Ja mislim da su obe strane na neki način napredovale i ja vidim očiglednih, pozitvnih pomaka zašto treba pohvaliti i Beograd i Prištinu", rekao je Kacin.

I dok je Kacin zadovoljan uloženim naporima srpske i kosovske Vlade, njegove kolege iz Evropskog parlamenta smatraju da je sadašnji nivo saradnje nezadovoljavajući.

"Situacija je veoma osetljiva i tenzija se oseti, naročito posle akcije koju je sproveo Euleks u cilju suzbijanja korupcije. Mislim da svi treba da budu smireni, i da se ponovo otpočne dijalog kako bi se našlo odgovarajuće dugoročno rešenje", izjavio je austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Johanes Svoboda.

"Kada kažem dijalog, ne mislim na formalne pregovore, već na razgovore između Srbije i Kosova, čija će tema upravo biti odnosi između Beograda i Prištine", dodaje Svoboda.

"Veliki problem za Evropsku uniju predstavlja način na koji se Srbija odnosi prema Kosovu, i pri tome ne mislim na to da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Mislim da odnosi Beograda i Prištine ne treba da se nastave na način na koji se trenutno odvijaju", rekla je nemačka poslanica u Evropskom parlamentu, izvestilac EP za BiH, Doris Pak.

Pitanje statusa, prema rečima austrijske poslanice u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, nije ključno u trenutku kada treba da se ozbiljno razgovara o regionalnoj saradnji.

"Po meni, nema govora o razgovorima na bilo koju drugu temu, osim o regionalnoj saradnji i zajedničkom radu na evrointegracijama. To je ono što govorim i u Beogradu i Prištini - da mora biti dokaza o napretku i da obe strane treba da podrže sve građane koji žive na Kosovu. To ne podrazumeva bilo kakve krute razgovore po pitanju statusa", kaže Lunačekova.

U međuvremenu, predstavnici Beograda i Prištine trebalo bi da se u junu konačno nađu za istim stolom na regionalnoj konferenciji koju je inicirala Španija kao predsedavajuća Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: